Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De hoeveelheid ligt 40 procent hoger dan op een gemiddelde woensdag. En niet alleen bij Vitens was het waterverbruik hoog, ook andere kraanwaterbedrijven, zoals PWN, leverde een record hoeveelheid aan water. Doeke Schippers van Vitens verklaart tegen de NOS het extreme verbruik ten opzichte van vorige hete dagen. "Normaal zijn extreem warme dagen in Nederland iets later in de zomer en zijn veel mensen op vakantie. Nu is het nog het begin van de vakantieperiode, dus zijn er nog veel mensen in Nederland. Dat scheelt veel in het verbruik."

Bruin water en natte stallen
Het grote waterverbruik zorgde in Limburg zelfs voor bruin kraanwater. Als er veel water tegelijk moet worden opgepompt, komt er ijzer en mangaan uit de leidingen los, zo verklaart een deskundige van waterbedrijf Limburg. Het is in ieder niet gevaarlijk voor de consument, voegt hij eraan toe.

Niet alleen mensen gebruiken het water als verkoeling. In Rotterdam worden bruggen nat gehouden, om te voorkomen dat ze door de hitte automatisch open gaan. Op veel boerderijen worden stallen besproeid, om de dieren wat verkoeling te geven. Veel koeien worden overdag binnen gehouden in de verkoelde stal en gaan 's nachts weer naar buiten.

Vermijd piekuren
De komende dagen zullen er waarschijnlijk weer records sneuvelen gezien de verwachte temperaturen. Waterbedrijven roepen daarom hun klanten op om bewust om te gaan met water. Zo wordt lang douchen ontmoedigd en wordt watergebruik tijdens piekuren afgeraden. In deze tijden, van 06.00 tot 09.00 en 18.00 tot 20.00, wordt doorgaans het meeste water gebruikt door huishoudens en dat betekent dat er extra pompen moeten worden aangesloten. 

Foto: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief