Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Eeuwenlang beschikten de boeren in de staat over bijzondere waterrechten, waarmee ze onbeperkt water uit twee rivieren konden gebruiken. Daarmee werden ze vrijgesteld van eventuele waterbezuinigingsmaatregelen die de overheid kan nemen zodra er een watertekort dreigt. Dat is niet langer het geval. Voor het eerst wordt nu een groep boeren bestraft, omdat ze stiekem toch water 'aftapten' uit de rivieren.

De boete laat volgens ABC News zien hoe ernstig de problemen zijn, nu zelfs honderden jaren oude rechten niet veel meer waard blijken te zijn. De straf is extra pijnlijk, omdat boeren volgens lokale bronnen al ruim 65 miljoen dollar aan schade hebben geleden door mislukte oogsten van bijvoorbeeld kersen, walnoten en druiven.

Ergste droogte in 1200 jaar
De extreme droogte die Californië treft is volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar. Ruim 12 miljoen bomen hebben het door een gebrek aan water al begeven de afgelopen drieënhalf jaar. En ook de landbouw heeft het dus zwaar te verduren. Zelfs sporadische regenval kan de ellende niet verminderen. Eerder al werden inwoners van verschillende steden en dorpen opgeroepen hun tuin niet meer te besproeien. Bewoners zochten naar ludieke oplossingen, door bijvoorbeeld het verven van het gazon, zoals hier is te zien.

Lees hier meer over de historische maatregelen die in Californië worden genomen.

Foto: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief