Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Er komt onder andere een Klimaatwet, een vliegtaks en een kilometerheffing op vrachtverkeer. OneWorld vat hieronder samen wat er tot nu toe bekend is. Deze lijst zal worden aangevuld.

1. Klimaatwet

Het nieuwe kabinet wil een eigen Klimaatwet introduceren, met juridisch bindende doelen. Zo moet de CO2-uitstoot in 2030 zijn terguggebracht met 49 procent ten opzichte van 1990. Dat is iets minder ambitieus dan het initiatiefwetsvoorstel van Samson en Klaver, dat voor een reductie van 55 procent ging. Nederland moet de CO2-uitstoot met veertig tot vijftig procent terugdringen in 2030 om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. De grootste CO2-reductie is te behalen in de industrie, stelt het regeerakkoord.

2. Vliegtaks

De luchtvaart is zeer vervuilend. Vandaar dat er een milieubelasting op vliegtickets komt. Ko van Huissteden stelde eerder in het NRC dat het tijd wordt om de overlast en klimaatgevolgen van het luchtverkeer door te berekenen in de ticketprijs.

Travelpro meldt dat de belangrijkste luchtvaartpartijen, waaronder Schiphol, KLM en de ANVR, de regering oproepen om eerdere fouten niet te herhalen en geen vliegbelasting in te voeren. ‘De vliegbelasting van 2008 werd na een jaar weer opgeheven door de negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie.’ Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heeft toen uitgewezen dat het aantal reizigers vanuit Schiphol daalde, omdat ze uitweken naar vliegvelden in Duitsland en België, stelt Travelpro.

3. Kilometerheffing op vrachtverkeer

Vervoerders moeten per kilometer gaan betalen. De heffing geldt vooral voor vervuilende vrachtwagens. VVD-minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zei een aantal weken geleden dat ze hier fel op tegen is. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is van mening dat een kilometerheffing alleen zin heeft als die voor al het verkeer geldt.

4. Sluiting kolencentrales

5. Emissieloze auto’s

6. Van het gas af

Nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting meer. Bestaande huizen moeten er zo snel mogelijk vanaf.

Over de auteur

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief