Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dag 1
Twee potjes sambal, een half bakje olijven, een potje mosterd en een fles ‘smokey garlic sauce’. Het is zondagavond en dat is de inhoud van onze koelkast. Normaal staat Man P. nu de weekboodschappen in de vakken te proppen. Wat nu? Bij Yagmur, de Turkse groentewinkel waar zoon S. altijd een banaan krijgt, halen we een grote zak zoete aardappelen voor amper 2 euro. En beetje gesmokkeld, maar de lokale middenstand gesteund. Verse bietjes uit onze vierkantemetermoestuin. Plus scharrelworst uit de
vriezer, via een Achterhoeks adresje van Zus F. 
Les 1: een vriezer is onmisbaar

Dag 2
Zus R. belt. Of we appels komen plukken in de Olmenhorst in Lisserbroek, waar
zij en zwager S. een adoptieboom hebben. Binnen een kwartier hebben we 98 appels geplukt. Als we deze week echt klem komen te zitten, kan ik altijd nog hete bliksem
maken. De broodbakmachine wordt in ere hersteld, met meel uit de Benninkmolen in Doetinchem.
Les 2: koop bulk in en maak gebruik van connecties

PompoenPompoenen kopen

Dag 3
Man P. geniet van zijn winkelvrije week. Ik ben de hele dag gespitst op de kans om voedsel te bemachtigen. In twintig minuten fiets ik naar een boerderijwinkel aan de stadsrand. Alleen die traditionele openingstijden van negen tot zes! Ik neem speciaal een ochtend vrij, en krijg er schitterende rodekolen voor terug.
Les 3: Smeer de ketting van je fiets 

Dag 4
Zuivel direct uit de stal vind je niet zo snel, omdat de meeste veehouders de melk laten ophalen en verwerken door bijvoorbeeld Campina. Geitenmelk tap je zelf bij de Ridammer Hoeve onder Amsterdam. We rijden speciaal naar een boerderij in NoordHolland, maar daar is niemand thuis.
Les 4: Bel voor de zekerheid of de winkel open is

Geitenmelk tappenZelf geitenmelk tappen.

Dag 5
Ik begin er lol in te krijgen. Een prachtige savooiekool bemachtigd bij boerderij De
Boterbloem. Met een leuk praatje gratis erbij. ’s Avonds arriveren drie kratten van Willem&Drees, nog van de OneWorldcadeauactie. De flessen karnemelk glanzen
me tegemoet. De aubergine glimt zo hevig dat ik mezelf er bijna in kan zien. Zoon L. kruipt tussen het groene loof van de bossen wortels en veroorzaakt een lawine aan aardappels. Hoe gaan we dit allemaal wegwerken?
Les 5: Houd jezelf in bedwang als je online bestelt

Dag 6
Een knabbeltje voor ’s avonds bij de tv, hoe regel ik dat? Bij HAP Fair en Veganwinkel
in Den Bosch koop ik een zakje lupinebonen van Powerpeul. De bonen moeten tien uur weken, daarna een uur koken. Dan een kwartiertje met paprikapoeder roosteren in de oven, en voilà, onze hartige snack. 
Les 6: ben je een impulssnoeper, dan heb je pech

WegwinkelGroenten en fruit langs de weg

 

 

 

 

 

 

Dag 7
Op zondag in OostBrabant blijken DoItYourselfstalletjes langs de kant van de weg een uitkomst. Ik scoor een megapompoen voor 1,25 euro en een zak prei voor 1 euro. Uien en eieren halen we uit een hergebruikte Feboautomaat.
Les 7: bewaar brief- en muntgeld voor de groenteautomaat

Dag 8
We mogen weer naar de super, maar de keukenkastjes puilen nog uit. We hadden deze week eerder te veel dan te weinig te eten. We aten ovenschotel of creatieve stamppot en de dag erna een ratatouille van de kliekjes. Het leven wordt simpeler als je minder ingrediënten hebt. Tijdens het schrapen en schillen dacht ik aan mijn (over)grootmoeders, die inmaakten en weckten dat het een lieve lust was. Ze hadden me vast graag hun snijbonenmolen geleend.
Conclusie: Behalve de fietskilometers en de negen-tot-zesmentaliteit was de week eigenlijk best zen

Lonneke van Genugten

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief