Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Alle wereldleiders gaan in december naar Parijs om te onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord. Reden voor duizenden burgers en organisaties om hen achterna te reizen om de druk op een veelzeggend akkoord wat op te voeren. Heb je ook zin om eropuit te gaan? Er zijn mogelijkheden genoeg!

Wandelen: loop de ‘Climate Miles’ met Urgenda
Wandel (een stukje) mee met Marjan Minnesma van Urgenda met de ‘Climate Miles’. Zondag 1 november startte Minnesma haar wandeltocht naar Parijs vanuit Utrecht. De wandeltocht zal duren tot 29 november en beslaat in totaal 512 kilometer. Iedereen mag meelopen. Het is mogelijk om een dagje aan te sluiten (een wandeling van zo’n 20 kilometer), maar ook een week of zelfs de gehele maand. Klik hier voor info over de wandelroute.

Fietsen: trap de ‘Tour de Climat’ van Nijmegen naar Parijs
Vanuit Nijmegen wordt de ‘Tour de Climat’ georganiseerd, een fietstocht van Nijmegen naar Parijs. Deze vindt plaats van 23 november tot en met 27 november, waarbij per dag ongeveer 100 kilometer wordt afgelegd. Voor 75 euro deelnamekosten zijn de overnachtingen en een busreis terug geregeld. Aanmelden kan via de website.

Vind je vijf dagen fietsen te veel van het goede? Milieudefensie organiseert ook een fietstocht naar Parijs, en het is mogelijk om een deel van de eerste etappe mee te fietsen op 4 december. De aftrap vindt plaats op het Jaarbeursplein in Utrecht. Alleen komen aanmoedigen is natuurlijk ook een optie.

Klimaatmars in de VS

Trein: stap aan boord van de ‘Train to Paris'
Liever geen fysieke inspanning? Een treinreis is ook een optie. De ‘Train to Paris’ vertrekt op 28 november, met aan boord onder andere de Nederlandse onderhandelingsdelegatie, leden van maatschappelijke organisaties en journalisten. Tijdens de reis zullen presentaties worden gegeven door de aanwezige maatschappelijke organisaties over hoe zij zich inzetten voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Lijkt het je leuk om mee te gaan? Dat kan, indien je een relevant 'groen' project of idee hebt om aan boord van de trein te presenteren. Stuur jouw project naar: traintoparis@ns.nl.

Bus: tour mee door Nederland, België en Frankrijk
Vanuit verschillende steden in Nederland worden ook busreizen naar de klimaattop georganiseerd. Zo organiseert ‘Tour de Climate’ naast de fietsreis ook een busreis, op 28 november vanuit Nijmegen. Daarnaast organiseert ook Milieudefensie op 10 en 11 december busreizen vanuit verschillende steden.Onderweg is natuurlijk ruimte voor het uitwisselen van ideeën en in Parijs lopen de deelnemers mee aan een grote klimaatmars.

Niet naar Parijs, wel in actie?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het wel leuk vindt om mee te doen aan activiteiten rondom de klimaattop, maar niet helemaal naar Parijs wilt. Ook dan zijn er genoeg opties! Pakhuis de Zwijger organiseert bijvoorbeeld ‘Het Nieuwe Klimaat’, drie avonden van debat en inspiratie. De afsluiter van dit drieluik is op 16 november.

Of kom naar De Jonge Klimaattop, die plaatsvindt op 21 november. De Jonge Klimaattop is een conferentie georganiseerd door Studenten voor Morgen en de Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling. Op deze conferentie kun je onder andere lezingen, workshops, discussies en documentaires bijwonen. De conferentie is bedoeld voor geïnteresseerden tussen de 12 en 30 jaar. Zie de Facebook-eventpagina voor meer informatie en aanmelding.

Tot slot, vind je bovenstaande allemaal wat serieus? Dan is de Klimaatparade, georganiseerd door Natuur & Milieu, voor jou het geschikte evenement. De Klimaatparade is op 29 november op het Museumplein in Amsterdam. In een grote, kleurrijke stoet zal door Amsterdam geparadeerd worden.

Kortom: genoeg te doen met voor ieder wat wils in de aanloop naar de klimaattop. Kom ook in actie!

Foto's: Minnesma (Urgenda); klimaatmars (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief