Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Waarom moet Nederland zich schamen? De aandachtspunten gaan niet over de minste thema’s: gelijkheid tussen man en vrouw, klimaat, milieu en energie. Het nieuwe CBS-rapport meet hoe Nederland het doet wat betreft de Sustainable Development Goals (SDG’s). Op een bijeenkomst over het duurzaam regeerakkoord 1 werd kritisch op de cijfers gereageerd.

Wat zijn SDG’s?

De Sustainable Development Goals zijn de doelen van de Verenigde Naties voor een duurzame en eerlijke wereld in 2030. De thema’s lopen uiteen van schoon drinkwater en klimaatactie tot gelijkheid tussen man en vrouw. Behoefte aan meer informatie? Kijk op de website van SDG Nederland.

“Shame on you, Nederland”

Peter Hein van Mulligen van het CBS presenteert een positief beeld. Op alle vlakken is vooruitgang geboekt. Maar na de vergelijking met de rest van Europa volgt kritiek.

In een lijst van 28 lidstaten scoort Nederland scoort hoog op landbouwproductiviteit, maar bungelt onderaan als het gaat om biologische landbouw. Kan er met trots over productiecijfers worden gesproken, als deze vorm van productie vervuilend is? En dit is niet het enige voorbeeld waarbij het alleen op het eerste gezicht goed lijkt te gaan. Nederland staat op de vierde plaats met het percentage vrouwen in het parlement, maar staat onderaan de lijst wat betreft het aantal vrouwen in leidinggevende posities. Anno 2018 kan Nederland het zich niet veroorloven ver achter te lopen op de rest van de wereld.

CBS

Ook de score op het gebied van klimaatactie is zorgwekkend. Van Mulligen stelt dat Nederland in de EU “het vieste jongetje van de klas” is: de CO2-emissie per persoon is hoog en de energietransitie is traag. “Shame on you, Nederland”, roept Ruud Koornstra, de Nationale Energiecommissaris. Koornstra houdt een vlammend betoog voor meer lef in Nederland. Hij stelt dat de SDG’s duurzame ondernemers en politici een licence to kill geven. De doelen legitimeren een grotere inzet voor een duurzaam Nederland, zegt Koornstra.

Anno 2018 kan Nederland het zich niet veroorloven zo ver achter te lopen op de rest van de wereld

Eindeloos polderen

De financiële sector vormt een mikpunt van kritiek. Daniëlle Hirsch, directeur van Both ENDS, stelt dat Nederland wereldwijd het behalen van de SDG’s tegenwerkt door te fungeren als belastingparadijs. Wiebe Draijer (Rabobank) pleit er juist voor dat de financiële sector eerder als partner voor SDG’s moet worden gezien. SDG’s en bedrijven als elkaars tegenpolen zien, helpt de zaken niet vooruit, aldus Draijer. Maar de Nederlandse financiële sector werkt in het buitenland vaak nog samen met bedrijven die niet ethisch te werk gaan. Hirsch reageert fel: “Op plekken waar na jaren van investeren de situatie rond mensenrechten niet is opgeknapt, moet een grens worden getrokken. De maatstaven zijn er. Polderen moet ook een eind hebben.”

Wiebe-Draijer-en-Daniëlle-Hirsch
Wiebe Draijer en Daniëlle Hirsch in gesprek

Op plekken waar na jaren van investeren de situatie rond mensenrechten niet is opgeknapt, moet een grens worden getrokken

Zo kan het ook

Een voorbeeld van bevlogen SDG-beleid komt uit Oss. Ooit bestempeld als saaiste stad van Nederland, won Oss een paar weken geleden de prijs voor meest inspirerende Global Goals-gemeente. Naast de financiële crisis heeft de stad te kampen gehad met decentralisatie en de Q-koorts. Door in te spelen op duurzame thema’s heeft Oss een ommezwaai gemaakt. Dit komt volgens Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, voort uit de overtuiging dat een duurzame wereld haalbaar is.

Buijs-Glaudemans ziet in Nederland een gebrek aan urgentie. “Met een zevende plek op de World Happiness Index, lijkt er in ons land geen vuiltje aan de lucht.” De burgemeester deelt de “licence to kill”-mentaliteit van Koornstra. Zij ziet de SDGs als legitimatie om harde actie te nemen.

Een andere positief idee komt van Atzo Nicolaï, directeur van DSM. Hij stelt dat duurzaamheid tegenwoordig ook een verdienmodel kan zijn. Deze win-win situatie moet volgens hem duidelijker worden voor het bedrijfsleven. Echter, bij de groene revolutie in het bedrijfsleven bestaat wel het risico op green-washing.

Een “oplossing voor alles” lijkt nog ver, maar na een energiek debat volgt toch een constructief idee: “Industrialiseer hennep.” Food for thought…

 

Foto’s: Jontsje Fennema/Viktor Hanacek

Dit artikel verscheen eerder op SDG Nederland.

  1. ‘Hoe duurzaam is het regeerakkoord?’ is een initiatief van Partos, MVO Nederland en het SDG Charter ↩︎
DSC_0554-2

Over de auteur

Jontsje is afgestudeerd sociaal geograaf en schrijft voor SDG Nederland: een samenwerking tussen OneWorld en het SDG Charter. Ze koppelt …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief