Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Mijn huis, het Amazoneregenwoud, staat in brand’

Helena Gualinga (17) groeide op in het Amazonegebied in Ecuador. Al haar hele leven strijdt ze, samen met haar familie, tegen de olie-industrie.

Het Argentijnse oliebedrijf CGC startte begin deze eeuw met seismisch onderzoek in het gebied van de Sarayaku’s, de gemeenschap waarin Gualinga opgroeide. Toen de gemeenschap protesteerde tegen het vernietigen van hun leefomgeving stuurde de overheid soldaten het gebied in. De Sarayaku’s dienden een klacht in tegen de overheid bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (CIDH). In 2012 oordeelde het hof dat Ecuador de Sarayaku’s moet compenseren voor geleden schade.

Wereldleiders moeten beter naar de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied luisteren

De jonge Ecuadoraanse strijdt zowel voor de rechten van oorspronkelijke bevolkingsgroepen als tegen klimaatverandering. Oliebedrijven vormen voor beiden een groot probleem, zo stelt ze. Volgens Gualinga zouden de wereldleiders beter naar de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied moeten luisteren omdat ‘zij het regenwoud al heel lang beschermen’. Gualangi was vorig jaar ook betrokken bij de historische Kawsak Sacha (Levend Oerwoud)-verklaring, die een wettelijke erkenning voorstelt van de rechten van Moeder Aarde.

Een alarmerende uitspraak van haar: ‘De toekomst van onze planeet staat op het spel en mijn huis, het Amazonewoud, staat in brand.’

‘Geld en olie kun je niet eten en drinken’

Autumn Peltier (15) groeide op in het Wiikwemkoong-reservaat in Noord-Ontario, Canada. Ze was pas dertien toen ze de Verenigde Naties toesprak over de wijze waarop we met water omspringen, niet alleen in haar reservaat, maar wereldwijd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Autumn Peltier @ hometown pow wow Rabbit Island 2019

Een bericht gedeeld door Autumn Peltier (@autumn.peltier) op

Peltier confronteerde de Canadese premier Justin Trudeau met zijn steun voor pijpleidingen. Haar toespraak inspireerde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om een fonds op te richten dat zich bezighoudt met waterbescherming – het Niabi Odacidae-fonds. In 2017 werd Peltier genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs.

Niets kan leven zonder water. Als het laatste water weg is, wat ga je dan doen?

Afgelopen week sprak Peltier op de VN-klimaattop in New York. Ze maakt deel uit van een panel van zestien jonge klimaatveranderingsactivisten – waaronder Greta Thunberg, Ranton Anjain en Ridhima Pandey – die een rechtszaak aanspanden op grond van het VN-Verdrag Inzake de Rechten van het Kind. Ze stellen dat kinderen op grond van dit verdrag beschermd moeten worden tegen de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Peltier sprak opnieuw over het belang van schoon water. ‘Niets kan leven zonder water. Als we nu niets doen, komt er een tijd dat we zullen vechten voor die laatste vaten water. Geld en olie kun je niet eten of drinken. Dus als het laatste water weg is, wat ga je dan doen?’

‘Ik zou je mijn oude huis, dat door een storm werd verwoest, kunnen laten zien’

Ranton Anjain (17) heeft het grootste deel van zijn leven op het eiland Ebeye gewoond, een dun strookje land midden in de Stille Oceaan en onderdeel van de Marshalleilanden. Het eiland ligt gemiddeld slechts 2 meter boven zeeniveau, wat het kwetsbaar maakt voor klimaatverandering. Nu al is klimaatverandering daar goed merkbaar: de toenemende hitte veroorzaakt uitbraken van knokkelkoorts. In de zomers van 2018 en 2019 werd daardoor zelfs de noodtoestand op het eiland uitgeroepen.

Anjain maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor zijn toekomst op het eiland en sprak daar afgelopen week over voor de VN-klimaattop in New York. Hij drong er bij de wereldleiders op aan om zijn land te bezoeken, zodat ze uit eerste hand konden ervaren hoe de stijgende zeeën de Marshalleilanden langzaam inslikken. ‘Ik zou je mijn oude huis, dat werd verwoest door een storm in 2015, kunnen laten zien’, zei Anjain. Hij voegde eraan toe dat de dijken die de eilandbewoners hebben gebouwd tot nu toe nutteloos zijn gebleken.

‘Ik heb de mogelijkheid om jonge zwarte meisjes te inspireren’

Isra Hirsi (16) groeide op in Minneapolis, in de Verenigde Staten. Hirsi richtte begin dit jaar de Amerikaanse beweging Youth Climate Strike op, die in solidariteit met Greta Thunberg het radicaal ingrijpen in de klimaatcrisis eist.

De Amerikaanse vindt het belangrijk dat jongeren van kleur zichtbaarder worden binnen de klimaatbeweging. Haar strijd tegen klimaatverandering heeft ze niet van een vreemde: Hirsi is de dochter van het eerste congreslid met een Somalische achtergrond; Ilhan Omar. Omar is de opsteller van de Zero Waste Act, een plan om het afval in de VS drastisch terug te dringen. Een van de redenen waarom Omar hiervoor strijdt is dat bijna 80 procent van de verbrandingsovens wordt geplaatst in arme gebieden met voornamelijk inwoners van kleur. Volgens Omar ook in Minneapolis, waar Hirsi opgroeide.

De Black Lives Matter-beweging was Hirsi’s primaire focus totdat ze in een rapport las dat gemeenschappen met mensen van kleur vaker door milieuverontreiniging worden getroffen. Hirsi daagt Amerikaanse presidentskandidaten uit met haar in discussie te gaan over het klimaat. ‘Dat ik de mogelijkheid heb om zoveel andere jonge moslim- en zwarte meisjes in de beweging te inspireren, geeft me de motivatie en vreugde om het werk te blijven doen’, zei ze tegen Essence magazine.

‘Ik wil onze toekomst redden’

Ridhima Pandey (11) is afkomstig uit Uttarakhand, India. Ze was 9 jaar oud toen ze een klacht bij het National Green Tribunal tegen de Indiase regering indiende, omdat ze vond dat de regering te weinig maatregelen tegen klimaatverandering nam.

Bron: www.youtube.com

In een interview met The Independent in 2017 zei ze: ‘Mijn regering heeft geen stappen ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren en verminderen. Dit zal zowel mij, als toekomstige generaties, beïnvloeden.’ Ze wil dat de Indiase regering afstand neemt van fossiele brandstoffen, dat het bossen, graslanden en mangroven beschermt en kiest voor massale herbebossing.

Het gaat mij niet alleen om mijn eigen toekomst. Ik wil ónze toekomst redden

De liefde voor milieuactivisme erfde ze van haar vader, Dinesh Pandey, die jarenlang bij een Indiase milieuorganisatie werkte. Pandey wilde iets ondernemen nadat ze in 2013 getuige was van de overstromingen in Uttarakhand, waarbij meer dan vijfduizend doden vielen. Pandey zei op de klimaattop in New York dat het haar niet alleen gaat om haar eigen toekomst: ‘Ik wil een betere toekomst. Ik wil mijn toekomst redden. Ik wil onze toekomst redden. Ik wil de toekomst van alle kinderen en alle mensen van toekomstige generaties redden.’

Chihiro_17

‘Westerse klimaatactivisten moeten schuld erkennen’

Het Westen moet een schuld vereffenen op klimaatgebied, vindt activist Chihiro Geuzebroek.

amazone brand

Zonder Amazone geen regen voor boeren

Zelfs landbouwsector keert zich tegen Bolsonaro's ontbossingsbeleid.

Irene van de Berg 24

Over de auteur

Irene van den Berg is (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief