Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Soms hebben vreselijke vraagstukken onverwachte oplossingen. Zo blijkt er bijvoorbeeld in de tropen een wonderbaarlijke boom te bestaan, waarvan de blaadjes buitengewoon voedzaam zijn. Moringablaadjes bevatten meer vitamines en mineralen dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen.

Ooit afgeschreven wegens hopeloos ouderwets, werd moringa de afgelopen vijftig jaar eigenlijk alleen nog maar gebruikt als dakbedekking. Honger is een vreemd vraagstuk. Er is namelijk genoeg te eten op deze wereld. Met 7 miljard mensen produceren we zelfs genoeg voedsel voor 12 miljard. Alleen hebben een miljard mensen nauwelijks toegang tot al dat eten. Honger wordt, anders dan de meeste mensen denken, maar in een klein deel van de gevallen veroorzaakt door droogte of door oorlog. Het merendeel van de miljard mensen die regelmatig te weinig te eten hebben, zijn juist kleinschalige boerinnen en boeren. En, zoals met de meeste vraagstukken, moet je eigenlijk aan heel veel dingen tegelijk werken om hun honger echt bij de wortel aan te pakken.

Vaak begint dat met het besef dat je ook met beperkte middelen zélf heel veel kan doen. En dus voerden mijn Afrikaanse collega’s deze maand een grote campagne in Benin, om mensen weer aan de moringa te krijgen. Want die boom groeit overal waar je hem maar aanplant, en na drie maanden kan je er al blaadjes van oogsten. Vers of gedroogd en tot poeder gemalen kan je daar dan weer van alles van maken. De voedingswaarde van je dagelijkse maaltijd gaat er met sprongen door vooruit. En het lijkt aan te slaan. Voorlopig gaan we daar dus nog wel even mee door.

Kunt u zelf in deze troosteloze zomer ook wel wat extra vezels en vitaminen gebruiken? Helaas voor ons kunnen moringabomen niet goed tegen ons te kille klimaat. Maar geen nood. Bij allerlei winkels kunt u inmiddels moringa-thee kopen. Op internet vindt u los poeder, om door uw zelfgeperste sappen en smoothies te mengen. Of kant-en-klaar verpakte capsules, voor als u net iets minder hip bent. En de altijd voorop lopende bodyshop heeft al een hele reeks badproducten met moringa. Kunt u in elk geval uw haarwortels ermee voeden…

Evelijne Bruning is directeur van The Hunger Project Nederland: een non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzaam einde van chronische honger wereldwijd.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief