Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Geknipt voor u: het meest gezellige, opzienbarende, belangrijkste of optimistische voedselnieuws van de afgelopen dagen. 

Veel gedoe in het boerenleven de afgelopen dagen. Zo was er de belangrijke gmo-uitspraak van een rechter in Australie. Een boer die zijn vergunning voor biologisch boeren kwijtraakte doordat zijn opbrengst was besmet geraakt met genetisch gemanipuleerd materiaal van een bevriende buurboer, was naar de rechter gestapt. Nu de biologische boer in het ongelijk werd gesteld, krijgt de hoop van veel biologische boeren om zich beter te kunnen beschermen, een knauw. Lees hier meer over deze mijlpaal. 

Verder komt het Britse Farming Community Network met een onheilspellende campagne om zelfmoord onder Britse boeren aan te pakken. Zij voorspellen dat met de overstromingen van afgelopen winter, veel boeren zo erg in de schulden raken dat zij geen andere uitweg meer zien. 

In fijner nieuws: de internationale organisatie die ondervoeding bevecht, GAIN, is optimistisch over het toevoegen voedingsstoffen aan bijvoorbeeld rijst en zout. Volgens hen 'een van de meest effectieve en goedkope manieren om ondervoeding te bevechten in ontwikkelingslanden'. 

Ook bejaarden hoeven niet meer met een rammelende maag te blijven zitten. Duitse wetenschappers zijn er in geslaagd om van etenspulp een waardige maaltijd van worteltjes en een vleesje te printen. Bejaarden die niet kunnen slikken, kunnen dit zachte voedsel wel aan. 

Voor de hobbyboer zien de zaken er steeds gezelliger uit. Zo is er nu een Airbnb voor het uitwisselen van planten: Plantcatching. Stadstuiniers die nog weinig kaas hebben gegeten van boeren, die willen weten wat er groeit in hun klimaat, die gewoonweg een schoffel willen lenen of die geen geld hebben voor plantjes, worden op het netwerk verbonden met ervaren tuiniers met kennis en middelen te over. 

En het amateurboerengilde kan blij zijn met Brad Pitt als zijn nieuwste vertegenwoordiger: hij haalde onlangs  het nieuws met de pittige uitspraak "Ik ben een boer". De ster vind niets zo 'ontspannend' als het  "leren over het land, te zien welk veld het beste werkt voor welke druif". Ja, hij maakt wijn, en ja, zijn wijngaard kostte hem zestig miljoen dollar, maar volgens Brad is zijn nieuwe hobby alles wat hij nodig heeft tegen 'het altijd meer willlen en vooruit willen zijn op de rest, zoals het leven in Hollywood dicteert'.

Ook op het gebied van voedsel en verspilling, tenslotte, ook nog twee mooie nieuwtjes. Ten eerste heeft is nu na Antwerpen, ook Berlijn op weg om een verpakkingsloze supermarkt te openen. De supermarkt haalde binnen een dag al 20.000 euro op aan crowdfunding. Bekijk hieronder het filmpje:

[[{“fid”:”26918″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Original Unverpackt – Der neue Supermarkt”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Een Zwitsers restaurant laat zijn klanten betalen voor het verspillen van voedsel, tenslotte. Goed idee? Of beetje te ingrijpend?

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief