Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vertel, wat is er mis met anonieme vis?
Er gaat niet perse iets mis. Maar wij vinden het in ieder geval vreemd te noemen dat Groningen super dichtbij de Waddenzee ligt en er totaal geen viscultuur bestaat in de stad. Er wordt nauwelijks gekookt met vis, er zijn weinig viswinkels. Mensen weten niet wat er gebeurt met de rijkdom uit die zee op steenworp afstand, kunnen niet aan hun visboer vragen om een lekker visje van dichtbij en eten dan juist vaak vis uit de supermarkt: tilapia van ver weg uit de Stille Oceaan.

Daar gaan jullie verandering in brengen.
Met ons Vistival! We gaan mensen inzicht geven over de weg van een vis (uit de noordzee) naar het bord. Op zaterdag hebben we een film die het leven van een hedendaagse vis laten zien en op zondag gaan we op excursie. We organiseren vaker excursies naar boeren, om mensen het leven van hun voedselmakers te laten zien. We laten dan ook proeven: wat is het verschil tussen een paprika die met aandacht is geteeld en eentje die van de massaproductie komt? Nu gaan we mee het wad op met twee vissers, zelf een buit verzamelen en daarna een lekker maal koken.

Is er nog wat te vinden in die Noordzee?
Er is van alles! We willen mensen ook gewoon de pracht van de zee laten zien. Laten zien dat ze een kort busritje van de kust zitten waar ze met hun poten in het water eindeloos kunnen staren naar wat daar allemaal rondscharrelt.

Moeten we ons in het licht van overbevissing niet hoeden voor het promoten van de visserij?
De visserij is een oude Nederlandse bedrijfstak die het redden op zich al waard is. Daarbij is het zo dat  juist als je de lokale, kleine visserij steunt, je een systeem in de hand werkt waarbij er op een duurzame manier gevist wordt. Vissers met kennis van hun gebied, de visstand en een blik op de toekomst, niet op de korte termijn. Jan en Barbara die onze wadtocht organiseren zijn zogenaamde ‘Goede Vissers’. Zij rapen zelfs kokkels met de hand.

Hoe kom jij eigenlijk aan je voedselidealen?
Ik heb een tijd bij de gemeente Groningen gewerkt, waar ik heb meegeholpen met het tot stand brengen van de Groningse Voedselvisie. Ik heb daar geleerd dat juist kleine initiatieven, als ze maar een steuntje in de rug krijgen, samen heel veel kunnen bereiken.

Wie is jouw voedselheld?
Hij lijkt mainstream, maar ik ben enorme fan van Jamie Oliver. Hij krijgt zo veel gedaan met beter eten op scholen, werkt samen met praktisch iedereen en kan zijn idealisme met een superaanstekelijke energie overbrengen. Daar heb ik heel veel bewondering voor.

Wat: Vistival
Wanneer: 11 en 12 oktober
Waar: Groningen

Lees meer over de actie in de agenda.

Deze actie is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

 

 

 

670

Over de auteur

Lotte Sluiter werkt als programmamaker en journalist voor OneWorld. Daarnaast houdt ze zich bezig met FoodGuerrilla, een organisatie die …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief