Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

"Er is genoeg water om aan toekomstige behoeftes te voldoen, maar dan moet er een drastische verandering komen in de manier waarop het gebruikt, beheerd en verdeeld wordt." 

In september beslisten wereldleiders in New York over de definitieve Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), de opvolgers van de Millenniumdoelen. Een van de gespreksthema's was 'veilig en schoon drinkwater voor iedereen', misschien wel een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Want vandaag de dag hebben ruim 750 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. En dan is er ook nog een enorme groep mensen die bijna een dagtaak heeft aan het halen van veilig water.

Hier en daar
Een van die mensen is Damaris, een 15-jarig meisje uit de Keniaanse hoofdstad Naïrobi. Zij gaat net als haar Nederlandse leeftijdsgenoot Maxine dagelijks gewoon naar school. Maar voordat ze de schooldag begint is ze al uren bezig om aan schoon water te komen. En dat terwijl ze per dag liefst 8 keer minder water verbruikt dan Maxine. De contrasten zijn groot: het gemak waarmee de Nederlandse liters uit de kraan vloeien tegenover de waarde van elke druppel in Kenia.[[{“fid”:”41154″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”video watergebruik nederland kenia”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”video watergebruik nederland kenia”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Verschillen in waterverbruik Nederland en Kenia”,”title”:”Verschillen in waterverbruik Nederland en Kenia”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Credits:
Beeld Damaris/Nairobi: Africa Interactive 
Beeld Maxine/Amsterdam: De Denkfabriek 
Montage: De Denkfabriek

Wereldwijd zijn er grote verschillen in het water dat mensen dagelijks direct verbruiken, zoals onderstaande tabel laat zien.  

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

 

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief