Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Is de stad voor iedereen? Met die vraag duikt Pakhuis de Zwijger in een zoektocht naar het ontwerpen van de gelijke stad van de toekomst. OneWorld is gastcurator van vier avonden waarin hoofdredacteur Seada Nourhussen en uitgever John Olivieira je meenemen in hun missie om journalistiek te (her)ontwerpen.⁠

Creating a New Newsroom: 28 maart

Het Nederlandse medialandschap is de afgelopen tien jaar minder divers geworden, vooral door fusies. Op de laatste avond van Designing Cities for All van OneWorld en Pakhuis de Zwijger gingen hoofdredacteur Seada Nourhussen en uitgever John Olivieira in gesprek met de gasten over de vraag: Hoe verander je macht in de journalistiek? Wie mag beslist er en wie mag schrijven?

Aanwezig bij deze avond waren: Eric Smit (Follow The Money), Mick ter Reehorst (Are We Europe) en Aminanta Minte (Alien Mag).

Kijk de Engelstalige livecast hier terug

Break the Image: 14 maart

De derde avond van de Fellowship stond in het teken van beeld. Beeldmakers zoals fotografen, illustratoren en grafisch ontwerpers presenteren een representatie van de samenleving en creëren toegang tot informatie en ideeën. Hoe brengen we verhalen op een inclusieve manier in beeld?

Op deze avond sprak hoofdredacteur Seada Nourhussen met fotograaf Cigdem Yuksel, directeur van Javett Art Centre in Zuid-Afrika Lekgetho Makola en NRC-beeldredacteur Rachel Morón.

Kijk de Engelstalige livecast hier terug

The Power of Language: 28 februari

De tweede avond stond in het teken van de macht van taal. Koloniale, transfobe, homofobe, xenofobe en genderongelijke taal zitten nog in ons dagelijks spreken en schrijven. Journalisten hebben een extra verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in kritisch taalgebruik, vinden Nourhussen en Olivieira.

Daarover spraken ze op maandag 28 februari met journalist en oprichter van het Britse Media Diversified Samantha Asumadu, schrijfster en spoken word-artiest Zaïre Krieger, universitair docent Klimaat en Rechtvaardigheid Shivant Jhagroe en dichter programmamaker Jonathan Tjien Fooh. Daarin kwam ook de huidige, westerse berichtgeving over Oekraïne aan bod. Bekijk de avond hier:

Kick-off: 24 januari

In de kick-off geven Nourhussen en Olivieira samen met één van de ontwerpers van OneWorld’s logo en magazine, Remco Oude Alink van Studio Colorado, uitleg over de missie, werkwijze en geschiedenis van OneWorld. Voor welke kernwaarden staat de titel? Hoe zie je die terug in de artikelen, maar ook de beelden en het ontwerp van OneWorld? Oude Alink gaf een inkijkje in het ontwerpproces van de huisstijl.

Kijk de Engelstalige livecast hier terug (tekst gaat verder onder de video)

Dit was de eerste livecast van de vier avonden die OneWorld organiseert. Op 28 februari stond de avond in het teken van taal. Op 14 maart komt de kracht van beeld aan bod. En op de laatste avond van de reeks gaan Seada Nourhussen en John Olivieira in gesprek representatie binnen redacties. Al deze uitzendingen zijn via de linkjes hierboven te volgen op de site van Pakhuis de Zwijger en later hier terug te zien.

Meer horen over de missie van OneWorld? Nourhussen en Olivieira schoven eerder aan bij de podcast van Pakhuis de Zwijger. Ze gaven onder meer antwoord op de vraag: hoe vinden de verhalen van mensen uit gemarginaliseerde groepen een weg naar het collectieve bewustzijn? Luister de podcast hier terug.

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief