Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens de Black Achievement Month worden de kwaliteiten en maatschappelijke bijdragen van de zwarte gemeenschap in Nederland gevierd. Het bredere doel van deze maand is om bij te dragen aan een betere en evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Vanuit die gedachte presenteert het NiNsee, de organisatie achter de maand, talloze tentoonstellingen, symposia en culturele evenementen, én worden de Black Achiement Awards uitgereikt. OneWorld-hoofdredacteur Seada Nourhussen is genomineerd in de categorie ‘Mens en Maatschappij’.

Belangrijk om te weten: de maand is eigenlijk een Nederlandse interpretatie van Black History Month in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Over ‘achievement’ als woordkeuze heeft Nourhussen dan ook haar twijfels. “Het suggereert dat er een bepaalde prestatie moet worden geleverd. Maar wat is een prestatie? Heb je pas iets bereikt als je een bepaalde financiële status hebt, of telt het ook als je veel doet voor je eigen buurt? Als je dezelfde normen hanteert die zijn bedacht door een ongelijke samenleving, bestaat het risico dat je die ongelijkheid onderschrijft.”

Elkaars successen vieren

Of ze ondanks die twijfels blij is met haar nominatie? “Zeker wel. Vorig jaar was ik bij de awardceremonie en leerde de toegevoegde waarde van deze prijs begrijpen. Het is een kans voor zwarte Nederlanders om elkaar te vieren en te steunen, iets waar veel behoefte aan is, zeker in een tijd dat het er hard aan toegaat rond onderwerpen als identiteit en racisme. Ik ben van mening dat mensen uit gemarginaliseerde groepen elkaars successen moeten vieren. Daardoor kunnen we samen groeien. Dat moet trouwens niet bij deze ene maand blijven; ik hoop dat dit een aanzet is om het hele jaar door de bijdragen van álle Nederlanders – inclusief zwarte Nederlanders – te vieren.”

Ik heb niet de behoefte een column te schrijven over wat ik op zaterdagmiddag doe: het gaat mij om een groter doel

De nominaties zijn bedoeld voor personen die niet alleen successen boeken in hun werk, maar zich ook inzetten voor de zwarte gemeenschap in Nederland. Een goede omschrijving, vindt zij: “Niet dat zwarte mensen een verplichting hebben om zich voor elkaar in te zetten, maar ik vind het mooi als iemand die zelf groei doormaakt, anderen daarin meeneemt. Zelf gebruik ik mijn podium, mijn positie in de media, om onderwerpen aan te kaarten die niet altijd de juiste aandacht krijgen, zoals racisme, moslimhaat en antimigratieretoriek. Dat doe ik nu bij OneWorld, maar daarvoor ook al bij Trouw. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om een column te schrijven over wat ik op mijn zaterdagmiddag doe: het gaat mij om een groter doel.”

Diversiteit binnen zwarte gemeenschap

Nourhussen is vooral blij met de toenemende aandacht voor diversiteit binnen de zwarte gemeenschap. “Surinaamse, Caribische en Afrikaanse Nederlanders waren lange tijd erg van elkaar gescheiden. Vooral Afrikaanse migranten kregen niet altijd voldoende ruimte. Als je nu naar de nominaties kijkt, en het feit dat Akwasi, die van Ghanese afkomst is, vorig jaar de uitreiking presenteerde, zie je dat er iets verandert. En terecht: we lopen tegen dezelfde problemen aan, ondanks dat we ieder onze eigen geschiedenis kennen.”

Wie zij zelf zou nomineren voor een Black Achievement Award? “Olave Nduwanje, omdat zij zich onbevreesd inzet voor álle vormen van onderdrukking en onrecht – of het nou transfobie is of seksisme, racisme, dierenmishandeling. Dat doet ze op zo’n intelligente en mooie, bijna vrolijke manier, en héél vaak achter de schermen.

En Sennay Ghebreab, omdat hij al twintig jaar, zonder de schijnwerpers te krijgen, zijn expertise en wetenschappelijke kennis inzet tegen ongelijkheid. En dat terwijl het wetenschappelijke klimaat in Nederland niet erg ontvankelijk is voor zijn boodschap over technologie en racisme. Daarbij heeft hij zich altijd ingezet tegen onrecht in Eritrea, zijn geboorteland, en voor het ondersteunen van vluchtelingen hier in Nederland.”

De Black Achievement Awards worden op 29 oktober, ter afsluiting van de maand, uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

seada

Podcast: ‘Nederlandse media zien debat als entertainment’

Interview met Seada Nourhussen over de taak & toekomst van de journalistiek.

D09A8505

‘Zwart? Dan rijdt de zelfrijdende auto jou eerder aan’

Discriminerende algoritmes versterken ongelijkheid, waarschuwt deze neuro-informaticus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Redacteur

Roxane Soudagar studeerde Politicologie (Internationale betrekkingen) en volgde een master in Conflict Studies & Human Rights.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief