Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Afgelopen weekend marcheerde een stoet van white supremacists met fakkels door de straten van Charlottesville. Racisme in de VS kreeg hierdoor opnieuw een groot podium, na de serie tragische sterfgevallen door politiegeweld vorig jaar. Het is ook een jaar geleden dat Colin Kaepernick weigerde om het nationale volkslied te eren. Dit lag erg gevoelig: het negeren van het nationale volkslied “is iets wat veel Amerikanen moeilijk kunnen verkroppen”, zei toenmalig president Obama.

Opvallend feit: het leeuwendeel van het kijkpubliek van de nationale American Football-competitie is wit, terwijl de teams voor 70% uit zwarte spelers bestaan.

De reacties op de protestactie van Kaepernick waren heftig. Zitten tijdens het volkslied werd in dezelfde categorie geplaatst als het verbranden van Amerikaanse vlaggen. Geruchten dat hij islamitisch zou zijn, werden in het leven geroepen om Kaepernick in diskrediet te brengen. In september vertelde Kaepernick dat hij zelfs doodsbedreigingen had ontvangen. Opvallend is dat na zijn protest de kijkcijfers van de sport in rap tempo daalden.

Kapernick

 

Het contract van Kaepernick liep af. In maart beloofde hij opnieuw te zullen staan tijdens het nationale volkslied, omdat zijn protestactie afleidde van de positieve veranderingen die hij wilde bewerkstelligen. Maar daar kreeg hij niet de kans voor: geen enkel team pikte hem op. Sommige teams weten het aan zijn vegan dieet, andere aan zijn focus op activisme. Ook dreigden fans geen kaartjes te kopen als Kaepernick voor hun team zou spelen.

Een aantal dagen geleden vielen twee andere zwarte spelers hem bij door, afzonderlijk van elkaar, ook te blijven zitten tijdens het nationale volkslied. Colin Kaepernick heeft nog steeds geen team gevonden.

Lees meer over het onthutsende verloop van de carrière van Colin Kaepernick op de website van SB Nation.

IMG-20170928-WA0001-04

Over de auteur

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief