Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Niet iedereen is boos over de vrijlating van Bill Cosby, die vorige maand werd vrijgelaten omdat er fouten zouden zijn gemaakt in zijn proces. Eind 2018 werd Cosby nog schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken en drogeren van verschillende vrouwen. Actrice Phylicia Rashad deelde op Twitter haar vreugde over wat volgens haar een fout was die rechtgezet werd.

Rashad speelde tussen 1984 en 1992 Cosby’s echtgenoot in zijn sitcom The Cosby Show, waarin Cosby zelf het gezinshoofd was van een succesvolle zwarte middenklassefamilie in New York. Cosby rees tot prominentie met zijn rol als gehuwde arts en alledaagse zwarte huisvader. Anders dan andere zwarte series, zoals The Fresh Prince of Bel-Air, sneed zijn serie zelden onderwerpen aan als racisme of de plek van Afro-Amerikanen in de Amerikaanse maatschappij. De zwarte Cosby-familie leefde in een post-raciale bubbel die witte kijkers een gemakkelijk gevoel gaf. Het werd een kijkcijferkanon.

Volgens Cosby kwam de achterstand van zwarte Amerikanen door alleenstaande moeders, exotische voornamen en straattaal

Dat Cosby in 2018 werd veroordeeld, leverde dan ook een golf van verontwaardiging op over zijn verwoeste imago: Cosby was voor velen het toonbeeld van ‘respectabel zwart’. Maar de manier waarop Cosby de harten van wit Amerika en Nederlandse kijkers stal, kwam zwarte Amerikanen duur te staan. Cosby was namelijk fervent victim blamer. Volgens Cosby was de sociale en economische achterstand van zwarte Amerikanen niet ontstaan door structurele onderdrukking, maar lag de schuld bij alleenstaande zwarte moeders, exotische voornamen en jongeren die straattaal bezigden. Cosby vond dat de zwarte gemeenschap in ellende verkeerde door eigen schuld en die mening stak hij niet onder stoelen of banken. Tijdens zijn succesjaren tourde Cosby door heel Amerika. Met zijn speeches wilde hij Afro-Amerikanen uit hun vermeende slachtofferrol prediken.

Bijna drie decennia later vinden Cosby’s woorden voornamelijk gehoor bij conservatief rechts Amerika. Maar in die vroege speeches vinden we al de eerste sporen van het idee dat hij recht had op de lichamen van de vrouwen die hij zou misbruiken. Toen al vertelde hij ons dat slachtoffers door hun eigen schuld lijden, niet door het machtsmisbruik van de ander. Ondertussen is de empathie voor Bill Cosby bij zijn aanhang nog altijd onvermoeibaar. Die respectabele, intelligente en sympathieke huisvader zou immers nooit tot de daden in staat zijn waar tientallen vrouwen hem van beschuldigen. We geven niet graag toe dat het kwaad er soms uitziet als onszelf.

Een eerdere versie van deze column verscheen op OneWorld.nl op 9 november 2018.

victimg blaming boos

Wat is ‘victim blaming’ en waarom komt het zo vaak voor?

'Victim blaming' heeft veel nare gevolgen.

man-791440_1920

Een ‘metootje’? Zeg waar het op staat: seksueel geweld

Media verleggen de focus van het misbruik zélf naar het aankaarten van misbruik.

Munganyende Sq

Over de auteur

Munganyende is feministisch auteur en doceert Beyoncéology aan ArtEZ Academie. Haar debuut Vreemd Fruit verschijnt in 2022 bij uitgeverij …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief