Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het werd gepresenteerd als fantastisch nieuws, maandagochtend op de site van de NOS: ‘homo’s’1 mogen bloedplasma doneren. Maar mijn ochtend was direct verpest. Alleen al het woord ‘mogen’ irriteerde me: anno 2020 hebben ‘homo’s’ nog steeds toestemming nodig voor iets wat voor anderen een eenvoudige goede daad is. Na het openen van het artikel nam mijn irritatie helaas niet af, integendeel.

Het nieuws komt niet uit de lucht vallen. Het discriminerende beleid van bloedbank Sanquin wordt al jaren bekritiseerd: mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogen geen bloed doneren, tenzij zij eerst vier maanden seksvrij door het leven zijn gegaan. MSM’s bloedplasma laten doneren durfde de bank überhaupt niet aan, en daar komt nu dus verandering. Vanwege ‘allerlei nieuwe innovaties’, aldus een woordvoerder.

Moet ik nu dankbaar zijn? Boosheid komt meer in de buurt

action-adult-daylight-683241

‘Bloed is leven, laat ons geven’

De bloedbank heeft bloed nodig, maar homo- en biseksuele mannen mogen niet meedoen.

Op zijn website heeft Sanquin het trouwens nergens over geaardheid; media als NOS en RTL Nieuws gooiden bi+ en andere mannen die seks hebben met mannen op één hoop als ‘homo’s’. Sanquin zegt te kijken naar ‘seksueel risicogedrag’: HIV-diagnoses zouden onder MSM’s bijvoorbeeld 118 keer vaker voorkomen, aldus de bank. Maar er zijn genoeg MSM’s die langdurige monogame relaties hebben en alsnog geen bloed mogen doneren.

Zelfs wanneer zij alléén seks hebben met hun partner, worden ze geweigerd. Hoe is hier sprake van risicovol gedrag? En hoe zit het met het gedrag van niet-MSM’s? In theorie zou een man die seks heeft met vrouwen een avond dronken op stap kunnen gaan, onbeschermd seks kunnen hebben en de dag erna bloed kunnen doneren zonder bij voorbaat uitgesloten te worden.

Moet ik, als man die seks heeft met andere mannen, nu dan dankbaar zijn? Boosheid komt meer in de buurt.

‘Nu’ (over vier maanden) opeens wel

Het is eigenlijk niet verrassend dat, nu de nood hoog genoeg is, er opeens ‘nieuwe innovaties’ blijken te zijn waardoor MSM’s wel bloedplasma ‘mogen’ doneren. Er is een pandemie en een tekort aan donoren nodig voordat de plasmaverwerkende partij waarmee Sanquin samenwerkt zijn beleid ‘versoepelt’. Overigens gaat het hier om een schijnversoepeling, want ook voor plasma geldt de vereiste dat een MSM pas mag doneren na vier maanden seksvrij door het leven te zijn gegaan.

Discriminatie in stand houden is blijkbaar belangrijker dan levens redden

Zo’n enorme ‘gunst’ is het dus nou ook weer niet: als alle mannen die seks hebben met mannen nu vier maanden geen seks zouden hebben, zou Sanquin pas over vier maanden bloedplasma bij ons willen afnemen. Discriminatie in stand houden is blijkbaar belangrijker dan levens redden.

Kortom, ik weet niet wat er nu precies is veranderd en wat er van mij wordt verwacht: dat ik op mijn blote knietjes naar Sanquin ga om mijn dankbaarheid te uiten? Dan mag ik gelijk terug naar huis, omdat ik alsnog niet mag doneren.

clem-onojeghuo-B-9xNhh9rmg-unsplash

‘Het einde van hiv is geen fantasie, het is een politieke keuze’

Het ontbreekt in de PrEP-regeling aan gedurfde keuzes voor echt goede hiv-zorg.

Amber Witsenburg 1

‘Ik hoef geen seks, ook dat is vrijheid’

Amber Witsenburg komt veel misvattingen tegen over diens seksualiteit.

  1. Ik kies er in dit artikel voor om ‘homo’s’ tussen aanhalingstekens te schrijven omdat ik tegen het gebruik van de term ben. Meerdere media kozen ervoor om de term te gebruiken, die naar mijn idee een nare lading heeft en te vaak als scheldwoord wordt gebruikt. Daarnaast betreft dit nieuws niet alleen homoseksuele mannen, maar ook biseksuele+ mannen en andere mannen die seks hebben met mannen. ↩︎
IMG_3138 2

Over de auteur

Rocher Koendjbiharie is schrijver, spreker, podcaster en publicist. Hij is oud-hoofdredacteur van online LHBTQIA+-platform Expreszo.nl en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief