Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Mevrouw, wat blijft er over van mijn mannelijkheid als ik op dezelfde afdeling kan winkelen als een vrouw? Dan doe ik toch iets verkeerds? Waarom moet alles zo gemengd worden? Het gaat allemaal te ver.” Dat zegt Simon. Simon is een stoere jongen; brede schouders, korte baard en sportieve kleding. Hij is nieuw in de klas maar dat weerhoudt hem niet om duidelijk en zelfverzekerd zijn mening te verwoorden. “Het klopt gewoon niet meer als mannen en vrouwen kleding van elkaar gaan dragen. Want daar komt het toch eigenlijk op neer?”

skinny-jeans-asos
Skinny jeans voor mannen van het merk Asos

“Dat doen we nu al!”, zegt Akif, heel nuchter. “Kijk naar mijn sneakers. Weet je hoeveel dames ik al met dezelfde schoenen heb zien lopen? En gozer, Simon, je hebt een skinny jeans aan. Dat was tien jaar geleden voor een vent ook ondenkbaar.”

Simon lijkt het daar stiekem mee eens te zijn. “Mijn vader vindt mijn skinny jeans nog steeds niks, man. Maar toch vind ik dat je de kinderen niet moet stimuleren om dingen van elkaar over te nemen. Een jongetje moet zich gewoon als een jongetje gedragen en een meisje als een meisje. Anders gaat het, denk ik, de verkeerde kant op met de prikkelingen.”

“Welke prikkelingen?” vraagt Gaby. “Jij bent zeker bang dat alle mannen opeens homo worden en er geen vrouwelijke vrouwen meer zijn? Je gaat echt geen homo worden door een roze shirtje te dragen. Je bent homo of je bent het niet.” Simon is het niet eens met Gaby. “Nou, ik weet niet hoor. Ik ben het daar niet mee eens.”

Roze shirt Tommy Hilfiger
Roze shirt Tommy Hilfiger

Aysel, de bruggenbouwer en bemiddelaar in de klas, is vandaag niet zo mild: “Waar zijn we eigenlijk mee bezig? De kinderen weten straks niet meer wat ze zijn! Eén grote identiteitscrisis. En dat in een land waar we al zoveel vrijheid hebben. Kleine kinderen hebben juist structuur nodig, toch? Wij hebben dat zelfs nog nodig, laat staan de kleintjes. Dus een meisje moet maar stoere jongenskleding gaan dragen en andersom? En als je dat als meisje zo graag wil, dan doe je dat toch gewoon?”

Aysel is nog niet klaar: “Als je stoer wilt zijn als vrouw, prima; haal een trui met een raket erop bij de mannenafdeling. Maar ik vind dat je er juist nadruk op legt, door de labels weg te halen. Net als met de NS die opeens ‘beste reizigers’ gaat omroepen in plaats van ‘beste dames en heren’. Sorry hoor, maar het lijkt wel alsof de volwassenen niet weten waar ze mee bezig zijn. En nu gaat het over genderneutrale kleding. Wat is de volgende stap?”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief