Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ik ben een van de begeleiders van deze journalisten. Samen met de grafische vormgevers van The Bookstore Project zorgen wij dat er elke twee maanden een nieuwe krant wordt gedrukt, die wij met de kinderen verspreiden in Osdorp.
De BurCuTur is mij heel dierbaar. Ik zie dat de kinderen elke week meer interesse tonen in journalistiek en de actualiteit. Ook zie ik dat ze alle vaardigheden die ze leren meteen toepassen. Ik ben trots als ik weer een boekje overhandigd krijg met een verhaal dat ik moet proeflezen.

Voor OneWorld hebben we met z’n allen nagedacht over identiteit, iets wat niet vanzelfsprekend is voor de kinderen. In de eerste plaats voelen zij zich kind, maar terwijl ze elkaar interviewden en doorvroegen, kwamen er verschillende meningen naar voren. Ik ben dan ook supertrots om deze verhalen met jullie te kunnen delen. De verhalen van de nieuwe generatie journalisten uit Osdorp.

Khadija (9)

Khadija

“Ik hou van zwemmen en koken. Ik voel me zowel Marokkaan als Nederlander. Mijn ouders zijn in Marokko geboren, maar mijn vader is als baby gelijk naar Nederland verhuisd. Hij is hier naar school gegaan en leerde Nederlands. Op een dag zei mijn moeder: ‘We gaan verhuizen’. Mijn vader had al een huis gekozen. We hadden vier kamers en vijf kinderen. Samen met mijn zusje ben ik een kamer gaan delen. Op een dag ging ik buiten spelen en kwam ik een meisje tegen. Ze heette Imene en was tien jaar. Ik vroeg: ‘Vind je het leuk om met verschillende mensen in Osdorp te wonen?’ ‘Ja’, zei ze, ‘want alle mensen zijn lief.’”

Hicham (10)

“Ik ben geboren in Amsterdam. Ik voel mij een Marokkaan, omdat ik vaak naar Marokko ga en ik de taal goed spreek. Ik vind het leuk om in Osdorp te wonen, maar ik zou wel graag ergens anders in Amsterdam willen wonen waar de huizen groter zijn. Ik vind het leuk dat er mensen uit verschillende landen in mijn buurt wonen, al wil ik wel dat de mensen me kunnen verstaan. Ik ga helaas verhuizen. Dat vind ik niet leuk, want ik heb hier veel vrienden. Ik vind het wel leuk voor de nieuwe bewoners, want misschien zoeken ze al heel lang een huis. Dan moeten ze wel weer nieuwe vrienden maken, maar dan hebben ze tenminste vrienden, dus wees blij.”

Amina (9)

Amina

“Ik ben geboren in Osdorp. Ik voel me Nederlander en Marokkaan, omdat mijn ouders Marokkaans zijn en ikzelf in Nederland ben geboren. Ik vind het leuk om in Osdorp te wonen, omdat ik lekker kan spelen in de speeltuin. Ik zou graag verhuizen, omdat ik een klein huis heb. Ik wil eigenlijk een groot huis samen met mijn familie en ik wil het liefst een stapelbed. Ik vind het leuk dat verschillende mensen bij elkaar wonen, omdat ze elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld in het trap­penhuis of op het Osdorpplein. Niet zoveel Marokkanen gaan met Nederlanders om. Dat is niet echt goed, want zo leren we niet met elkaar omgaan.”

Yassine (8)

“Ik ben in Marokko geboren en naar Nederland gekomen toen ik drie­en­een­half was. Ik voel me Marokkaan en Nederlander, want ik praat Nederlands op school. Bij de BurCuTur praat ik ook Nederlands. Op Arabische les moet ik Marokkaans praten. In Marokko ook, want de mensen in Marokko kunnen geen Nederlands. Ik vind het leuk om in Osdorp te wonen, want de mensen zijn heel aardig. Ik zou niet ergens anders in Amsterdam willen wonen. In Osdorp voel ik me thuis. Ik vind het goed dat er verschillende mensen in Osdorp in dezelfde buurt wonen, want het is veel beter dat mensen weten wat ze zijn.”

Van links naar rechts; Yassine, Hicham en Salma

PLLRAAK_ESRA_DEDE_HR__24

Over de auteur

Freelance journalist

Esra Dede blogt voor OneWorld over alles wat haar opvalt. Hoewel haar ouders Turks zijn, heeft ze niets met labels als ‘allochtoon’, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief