Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Wij Rwandese vrouwen houden van goede seks.” Mijn moeder grijnst terwijl ze de woorden uitspreekt. Het is de vooravond van mijn 24ste verjaardag en ik gniffel om deze nieuwe heldhaftige toon van haar. Haar jonge jaren bracht ze door op het katholieke meisjesonderwijs in postkoloniaal Rwanda. Het taboe dat er in die tijd op seks heerste was een van de sporen van kolonialisme die mij via haar voor het leven zouden tekenen.

Dat seks het laatste onderwerp was waarmee ik Afrikaanse volwassenen lastig moest vallen, werd mij al op jonge leeftijd duidelijk. Seks hadden alleen de mensen op tv en seksuele losbandigheid was iets om je voor te schamen. En dus verkondigde ik mijn eigen evangelie op het schoolplein, een samenraapsel van Bijbelstudie en leven in het patriarchaat. “Mijn moeder is nog maagd”, kirde ik als mijn witte vriendjes het hadden over hun seksuele bevindingen. Ik had volwassenen immers horen zeggen dat maagdelijkheid het kostbaarste bezit was dat een vrouw kon hebben, mijn eigen moeder kon geen uitzondering zijn. Toen ik als puber naar films ging kijken, inmiddels ontmaagd en ontkerkelijkt, gebeurde dat altijd met de afstandsbediening binnen handbereik, om snel weg te kunnen zappen als volwassenen in het midden van een seksscène de kamer binnenliepen.

“Kunyaza is het best bewaarde Kamasutra-geheim van beneden de Sahara”

In Afrikaanse culturen wordt seksualiteit in stilte beleefd. Tenminste, als we de huidige westerse visie op Afrika moeten geloven. Terwijl juist in het culturele erfgoed van Afrika, in muziek, dans en andere kunstvormen, erotiek niet te miskennen aanwezig is. De komst van christelijke missionarissen die schaamte en misprijzen aan seksualiteit hechtten, bracht daar grotendeels verandering in. Sommige gebruiken laten nog steeds zien dat dat niet klopt.

Zoals het Rwandese kunyaza. Een eeuwenoude, mythische seksuele handeling die vaginale ejaculatie verzekert. In L’eau sacré, een Franse filmproductie over dit onderwerp, spreekt men erover als het best bewaarde Kamasutra-geheim van beneden de Sahara. Mannen die hun echtgenoot laten klaarkomen leveren daar trots het bewijs van, door het natte matras in de hete zon te drogen te leggen, duidelijk in het zicht van de buren.

PLLRAAK_HÉLÈNE_CHRISTELLE_lowres_24_preview

Blackgirlmagic

Columnist Hélène Christelle Munganyende ziet nieuwe kansen met #Blackgirlmagic.

Munganyende Sq

Over de auteur

Munganyende is feministisch auteur en doceert Beyoncéology aan ArtEZ Academie. Haar debuut Vreemd Fruit verschijnt in 2022 bij uitgeverij …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief