Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Update van de redactie 6 mei 2021

Eind februari presenteerde het kabinet een plan om voor minimaal 10 miljoen euro het bedrijf ‘Bonaire Brandstof Terminals B.V.’ (BBT) op te richten, dat een compleet nieuwe olie-infrastructuur op het Nederlandse eiland moet aanleggen, dwars door kwetsbare natuurgebieden met koraal.

Tweede Kamerlid Lammert van Raan (PvdD) diende eind april 100 Kamervragen in, en sprak vandaag in De Nieuws BV met Arjan de Groene (Wereld Natuur Fonds) over mogelijke alternatieven voor wat Van Raan kenmerkt als ‘het energietransitiedrama in een notendop’.

Ik moest de aankondiging twee keer lezen. Den Haag start een nieuwe onderneming, de Bonaire Brandstof Terminals (BBT). Door de crisis in Venezuela is de levering van brandstof aan de bijzondere gemeente Bonaire namelijk onzeker geworden. Voor een eiland waar de elektriciteitsproductie voor 73 procent draait op fossiele brandstoffen, is dat wel een dingetje. Maar de demissionaire regering vindt een oplossing voor de gemeente: BBT gaat de aanvoer en opslag van fossiele brandstof voor onder andere elektriciteitsproductie regelen. Met deze onderneming zijn er geen zorgen meer voor Bonaire, aldus Den Haag. Probleem opgelost!

Stapt ‘het groenste kabinet ooit’ nou in de olie? Ja, je leest het goed. In Nederlandse gemeenten moeten wijken van het gas af en wordt het opwekken van hernieuwbare energie gestimuleerd. We lopen misschien wat achter, maar we schuifelen in ieder geval de juiste kant op. 7800 kilometer verderop zet Den Haag ondertussen een eiland aan een infuus van plakkerige peut en werpt het daarmee decennia terug in het fossiele tijdperk.

Wie Bonaire kent, weet wat voor een vreemde zet dit is. Het eiland is niet alleen prachtig maar biedt ook nog eens de ideale omstandigheden om voldoende hernieuwbare energie op te wekken. Een zonnepaneel op Bonaire wekt twee keer zoveel elektriciteit op als eentje op een Nederlands dak. En de constante wind is een feest voor windturbines. Zet daar een passende opslag van elektriciteit bij zodat het licht ook kan blijven branden als er even geen zon en wind is, en klaar ben je. Waarom moet het eiland dan toch aan de olie?

Was Bonaire een Nederlandse gemeente binnen Nederland geweest, dan zou het heel anders zijn gegaan. Stel je voor dat Den Haag aankondigt dat de gemeente Weesp voortaan elektriciteit gaat opwekken met zware stookolie? Ik zie de file van linkse partijen bij de interruptiemicrofoon van de Tweede Kamer al voor me. Een klimaatmars naar Weesp. De kranten zouden er bol van staan. Maar niet in dit geval; dit is maar een eiland hier ver vandaan.

Bonaire heeft de ambitie om 100 procent hernieuwbare energie op te wekken. Waarom helpt Nederland het eiland dan met zo’n grote stap terug? Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van ’t Wout (VVD) verdedigde de actie in beantwoording op Kamervragen: ‘De energietransitie kost tijd en de realiteit is dat voor leveringszekerheid van energie op middellange termijn, deels fossiele brandstof noodzakelijk is’. Als je jouw geld in de olieopslag steekt gaat het inderdaad even duren met die energietransitie. De economische zaken komen voor Den Haag nog altijd vóór het klimaat.

Deze column verscheen eerder op OneWorld.nl op 25 februari 2021.

IMG-20200703-WA0038

‘Wat Rutte van de Cariben eist, zou hem in Nederland de kop kosten’

Coronasteun komt er op de eilanden alleen in ruil voor enorme bezuinigingen.

merlin_156580065_26a5e2f2-64d1-4dbf-a819-0a7e6efc3cb1-superJumbo

Stort Shell zich eindelijk op schone energie?

Nee, de oliegigant zoekt zijn heil in plastic.

EWalvisch_280120_Daniel_Poolen_505

Over de auteur

Daniël Poolen (1985) werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief