Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Somaliërs naar Siberië voor Zweeds integratie-initiatief.

Elf Somaliërs gaan volgend jaar  naar Siberië om mee te doen aan de wereldkampioenschappen bandy; de voorloper van ijshockey.

Bruggen bouwen
Het idee is van Patrik Andersson,  de manager van het Somalische team. Hij wilt de groeiende Somalische populatie van tweeduizend man in Borlänge, een stad ten noorden van Stockholm,  dichter bij de oorspronkelijke bevolking brengen. Andersson: ‘Een Somalisch team dat een oeroude Scandinavische sport beoefent, zal een culturele brug slaan naar de 48000 Zweden die de stad rijk is.’’

Voetballen te makkelijk
De keren dat ze op het ijs hebben gestaan is op een hand te tellen, maar de Somaliers zijn druk bezig met het beheersen van de sport.  Ahmed Hussein heeft het volgende te zeggen over zijn deelname: ‘‘Iedereen kan voetballen, maar schaatsen vergt tijd en geduld.’’ Het team zal het eerst gedocumenteerde  Afrikaanse bandy-team zijn.

Cool Runnings
Het verhaal van de elf Somaliërs heeft veel weg van het Jamaicaanse bobsleeteam dat in 1988 meedeed aan de Olympische Spelen in Calgary, Canada waar de film Cool Runnings op is gebaseerd.

In 2006 probeerde de bekende Nederlandse schaatser Bart Veldkamp vier Kenianen klaar te stomen voor een alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. Dit experiment was geen integratiepoging maar onderdeel van het televisie programma Kluners uit Kenia heet.

Zweedse reportage over de Somaliërs hier te bekijken. 

Lees meer op: The Independent
Foto: Henrik Ismarker

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief