Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het hoofd van CNN's filmafdeling zei: "Dit moet de wereld weten".  En dus maakt documentairemaker Roger Ross Williams een film over Zwarte Piet. Afgelopen zaterdag was hij in Amsterdam aanwezig bij een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out, aldus het Algemeen Dagblad

Roger Ross WilliamsDocumentairemaker Roger Ross Williams

Williams won vijf jaar geleden een Oscar met zijn film Music by Prudence, over een gehandicapte Zimbabwaanse muzikante. Hij zegt persoonlijk geraakt te worden door Zwarte Piet. "Ik vind het een beledigende karikatuur, die rechtstreeks verbonden is aan het koloniale verleden van Nederland. Maar het is met name schokkend omdat de rest van de wereld Nederland als progressief land ziet", zegt Williams.

"Amerikanen die de afbeeldingen van Zwarte Piet zien, zijn niet alleen in shock; ze geloven het ook niet. In een bepaald opzicht is hij het dirty little secret van Nederland, want het is ook niet zo dat jullie deze traditie vol trots uitdragen over de rest van de planeet."

Williams gaat niet alleen langs bij de tegenstanders van Zwarte Piet: "We willen natuurlijk beide kanten belichten, dus we komen ook bij mensen van het Pietengilde en van de Stichting Sinterklaas Centrale in Amsterdam."

CNN gaat de documentaire eind dit jaar uitzenden. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief