Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – We kunnen veel slimmer met energie omgaan, zonder mensen te beperken. De oplossing bestaat allang. Waarom doen we dat dan niet? Rural Spark werkt hier al een tijdje aan, en vandaag gaat het los. We beginnen met toegang tot energie voor 750.000 mensen in de komende 18 maanden, en dat op een manier die écht een lange termijn oplossing biedt: smart grids, peer-to-peer!

Premier Rutte en minister Ploumen op bezoek bij Rural Spark in India

Premier Rutte op bezoek bij Rural Spark

Lancering
Toen minister-president Mark Rutte op 5 juni op bezoek was in Delhi, ontmoette hij ons om meer te horen over onze onderneming. Hier kondigde hij al de lancering aan van de campagne die Rural Spark vandaag echt start. Onder zijn toeziend oog werd ook een overeenkomst getekend voor 10.000 Rural Spark Energy Kits, daarmee worden 150.000 gezinnen in landelijk India van energie voorzien, te beginnen in de deelstaten Bihar, Utter Pradesh en Madhya Pradesh.
Natuurlijk moet dit ook gefinancierd worden, en daarom hebben wij vandaag onze Indiegogo Campagne gelanceerd:  met een nieuwe video waarin het concept kort uitgelegd wordt. Met 25 euro steun je al een Local Energy Supplier, een deel van een dorp krijgt toegang tot energie voor slechts 75 euro.

Crowdfunding
Voor ons is deze campagne heel belangrijk. Het zorgt niet alleen dat we deze mensen ook echt van energie kunnen voorzien, maar zorgt ook voor draagvlak en steun. We zouden het geweldig vinden als mensen over heel de wereld zeggen: ja, dit willen wij ook. Energie is een universeel recht en daar gaan we allemaal aan bijdragen. Dat geeft ons natuurlijk ook een boost om er nog harder voor te gaan.

Uiteindelijk willen we net als Uber of Airbnb onze technologie en methodiek overal beschikbaar stellen

Rural Spark

Door middel van crowdfunding proberen we dan ook iedereen te betrekken bij deze mondiale verantwoordelijkheid. De crowdfundingcampagne is bedoeld om deze 10.000 kits te financieren. Maar het is meer dan dat. We willen ook aantonen dat heel veel (kleine) mensen samen in staat gesteld kunnen worden om een groot maatschappelijk probleem aan te pakken. We zijn klein gestart in India, maar uiteindelijk willen we net als een Uber of Airbnb onze technologie en methodiek overal beschikbaar stellen waar burgers onafhankelijk van grote energieleveranciers en netwerkbeheerders op peer-to-peer– basis stroom met elkaar willen delen. Nu worden door commerciële belang of beperkingen – qua wet- en regelgeving – deze ontwikkelingen nog te veel afgeremd. Wij, de jongens achter Rural Spark, willen hierin verandering brengen door te laten zien dat het kan.

Schooltje in India kan dankzij zonne-energie gebruikmaken van tv. Foto: Rural Spark

Dit schooltje kan dankzij overschotten van zonne-energie van naburige ondernemers gebruik maken van tv voor lessen. Foto: Rural Spark

Cricketwedstrijden
We zien onze gebruikers met totaal nieuwe ideeën komen. Zo verhuurt een vrouw haar huis, nu verlicht, aan studenten die daardoor ’s avonds nog kunnen studeren. Lokale cricketwedstrijden worden verlicht en, misschien wel het mooist, lokale scholen kunnen nu les geven met computer en tv wegens energie-overschotten van onze ondernemers in de buurt.
Deze energie wordt opgehaald, en de les kan beginnen. Zo wordt energie een nieuw ruilmiddel, de waarde bepaald door hoeveel er beschikbaar is. Zon, wind, water, biogas, langzaam zal het veel goedkoper worden dan fossiele brandstoffen. Het zijn de dorpelingen die dit netwerk bouwen. Zij vinden elkaar en bepalen de prijs van energie, op hun manier. Zij bouwen dit netwerk en voelen zich verantwoordelijk.

Wil je meedoen met ons? Steun dit netwerk van ons allemaal vandaag op Indiegogo.

670

Over de auteur

Harmen van Heist (founder) houdt zich vooral bezig met de business development van Rural Spark. Het samenwerken met partners, gebruikmakend …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief