Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Volendamse zangeres Carola Smit van BZN verkoopt haar Shell-aandelenpakket als de Nederlandse multinational niet heel snel iets doet aan de olieramp in Nigeria. Smit, samen met Jan Keizer het gezicht van BZN, heeft met haar man nu nog een pakket ter waarde van 25 duizend euro. Het echtpaar is vandaag aanwezig bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell.  

De zangeres was opgeschrikt door de campagne van Milieudefensie tegen Shell. De milieuorganisatie protesteerde vandaag bij de aandeelhoudersvergadering door Nigeriaanse cocktails uit te delen. Een mengsel van koolwaterstof, een krachtige scheut benzeen en een snufje barium zorgen voor een onvergetelijke reuk- en smaaksensatie. Het drankje komt rechtstreeks uit waterpompen in de Nigerdelta en de bewoners van de Nigerdelta drinken het dagelijks, door de olieramp die Shell daar veroorzaakt, zegt Milieudefensie. De actievoerders vragen Shell om de Nigerdelta op te ruimen en actie te ondernemen om verdere vervuiling te voorkomen.

Ook Eduard Nazarski, directeur van  van Amnesty International heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell opheldering gevraagd over het optreden van de oliemaatschappij in het Nigeriaanse Bodo. Amnesty verwijt Shell dat het, bovenop het nalaten van het schoonmaken van oliespilling, dmanipuleert met feiten en cijfers. Zo bleek onlangs uit onafhankelijk onderzoek dat in Bodo niet 1600 vaten olie zijn weggelekt, zoals Shell beweert, maar waarschijnlijk minstens 1600 vaten per dag, gedurende minstens 72 dagen. Het echte cijfer ligt dus minstens zestig keer hoger: er zijn tussen de 103.000 en 311.000 vaten olie in het leefmilieu gelekt.

Lees meer bij BNR en Vroege Vogels

Foto (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief