Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Jullie zijn van de pot gerukt” en “Blijf van 4 mei af!”. Het is een greep uit de verschillende boze reacties die op de Facebookpagina van de vluchtelingenherdenking te vinden zijn. “Het is geen poging om 4 mei te kapen, maar bij herdenken gaat het er ook om stil te staan bij wat er nu gebeurt”, zegt initiatiefnemer Rikko Voorberg. Hij respecteert dat sommige mensen op 4 mei niet stil willen staan bij omgekomen vluchtelingen. “Niet iedereen hoeft op het Rembrandtplein te zijn, maar laten we wel op onszelf reflecteren. Daar gaat het bij 4 en 5 mei immers ook om.”

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is tegen de vluchtelingenherdenking op 4 mei en heeft aan de burgemeester van Amsterdam, Van der Laan, gevraagd of die verboden kan worden. Voorberg: “Ik heb begrepen dat de burgemeester niet van plan is om het af te lasten.” De herdenking voor vluchtelingen lijkt dus gewoon door te gaan. “Tenzij er sprake is van een bepaalde dreiging of advies van de politie om het niet te doen.”

Het initiatief We Gaan Ze Halen organiseert de vluchtelingenherdenking. Van de drieduizend kruisjes staat elk kruisje voor een gebeurtenis waarbij migranten stierven. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er gestreden voor onze vrijheid. Nu ontvluchten mensen oorlogslanden, schreeuwend om een veilige plek waar ze vrij kunnen zijn. We moeten stilstaan bij het feit dat er mensen sterven omdat vrijheid voor hen bijna onbereikbaar wordt gemaakt.”

Foto header: Wikimedia

IMG_3734

Over de auteur

Merel de Koning is freelance journalist en feminist. Ze schrijft over diversiteit, genderissues, duurzaamheid en feministische mannen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief