Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nadiya Jamir Hussain, een 30-jarige islamitische huismoeder van Bengaalse origine, heeft voor de ogen van 14,5 miljoen kijkers de bakwedstrijd The Great British Bake Off gewonnen op 7 oktober. 

Sinds het begin van de show heeft ze volgens de Britse krant The Guardian veel fans, die zichzelf #Nadiyators noemen op social media, blogs oprichtten ten ere van haar grappige (gezichts)uitdrukkingen en columns schreven over haar wenkbrauwen. Maar niet iedereen was blij dat een moslima een wedstrijd won met ‘Great British’ in de titel. 

Chocolademoskee
The Daily Mail-columnist Amanda Platell bijvoorbeeld klaagde dat een andere deelnemer, Flora, afgestraft werd omdat ze ‘too middle class’ zou zijn. “Misschien had ze meer kans gehad als ze een chocolademoskee had gemaakt”, schreef Platell. Ally Ross van The Sun beschuldigde de BBC zelfs van ‘ideologisch oorlogvoeren’ door Aziatische, homoseksuele en Oost-Europeaanse deelnemers mee te laten doen.

De trouwtaart van NadiyaTrouwtaart van Nadiya.

Nadiya zelf wijdde het succes van de baksels dit jaar aan de culturele diversiteit van de deelnemers. Ze zei wel dat ze “het fijn vond om aan een show deel te nemen waarin je huidskleur of religie bijzaak is”. Terwijl het niet haar doel was, is ze blij dat ze door haar deelname een positief beeld van onder andere moslims biedt.

“Vanaf het begin wilde ik op tv gewoon niet onintelligent overkomen of mijn baksels verprutsen. Ik was me er wel van bewust dat ik verschillende mensen zou representeren: huismoeders, moslims en de Britse Bengaalse gemeenschap.”

Symbool
Dat haar winst door velen als ultiem symbool van modern en multicultureel Engeland werd gezien had ze niet gedacht. Behalve als haar geloof of hoofddoek ter discussie wordt gesteld, definieert ze zichzelf trouwens liever als huismoeder. “Ik kom niet meer weg met funfetti cupcakes. Mijn 9-jarige wil kardemom en praliné en mijn 4-jarige wil alleen nog cakejes die naar rozen smaken.” Hussain weet nog niet wat ze in de toekomst gaat doen, maar zolang ze ervoor moet koken is ze tevreden.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief