Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

“De kabel zal het leven van Afrikanen met een laag inkomen niet direct veranderen,” moet Didier Duriez van France Telecom bekennen. Maar hij verwacht wel dat Afrikaanse telecom aanbieders door de nieuwe glasvezelkabel goedkoper breedband internet aanbieden, meldt Afrik.com.

Monopolie
Van de prijs die de gebruiker betaalt wordt slechts een kwart bepaald door het internationale deel. Analisten wijzen erop dat het er dus vanaf hangt of in aangesloten  landen concurrentie is onder telecom aanbieders.  Zo bleek in Zuid Afrika, dat al eerder werd aangesloten op de SEACOM glasvezelkabel, die langs de Oost Afrikaanse kust loopt, dat de tarieven voor breedband internet nauwelijks daalden vanwege het monopolie van Telkom op Zuid-Afrikaanse aansluitingen.
 

undersea cable lands cc250pw
Onderzeese kabel komt aan land (cc)

De ACE kabel (zie kaart onderaan) heeft een capaciteit van 5 terabyte. Dat is vijftien keer meer dan de grootste kabel die nu West Afrika bedient (SAT3/SAFE).  ACE wordt 17.000 kilometer lang, loopt van Frankrijk naar Zuid-Afrika, en is medio 2012 operationeel. De kosten van het project bedragen  587 miljoen euro.
Later dit jaar en in 2011 worden ook al enkele andere glasvezelverbindingen operationeel (zie overzichtskaart hieronder), waaronder de WACS kabel vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe aansluitingen
Negen Afrikaanse landen worden door ACE voor het eerst aangesloten op een onderzeese glasvezelkabel. Dat zijn de Democratische Republiek Congo, Equatoriaal Guinea, Gambia, Guinea, Liberia, Mauretanië, Namibië, São Tome en Principe en Sierra Leone. Andere landen die profijt hebben van de kabel zijn Angola, Benin, Kameroen, Ivoorkust, Gabon, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Zuid Afrika en Spanje (Tenerife).

De Liberiaanse ICTer Darren Wilkins verwacht dat het onderwijs, de landbouw en gezondheidszorg grote voordelen gaan hebben als ze eindelijk toegang hebben tot breedband internet. Wel moet er dan gezorgd worden voor elektriciteit, computers en voldoende vaardigheden bij de Liberianen.  “Maar ik maak me ook zorgen om het kleine aantal Liberiaanse partijen in het consortium van dit project,” schrijft hij in een opinieartikel voor The Liberian Journal. “Dat is niet goed voor prijs en kwaliteit waar de klant straks mee te maken krijgt.”

 

 

africa underseacables v21-570pw

Overzicht van huidige en toekomstige onderzeese breedband kabels (cc) Many Possibilities

Foto boven: met kabelschip Rene Descartes , hier voor de kust van Hong Kong, legt France Telecom onderzeese kabels zoals de ACE kabel (cc) Adrian Furby

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief