Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vandaag is het Valentijnsdag. Dé dag om je geliefde extra aandacht te geven. De Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow (alias GP) speelt er handig op in met een speciaal Valentijnsrecept op haar eigen site Goop. 

Marten mailt over de sterren

Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
 

OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Gwyneth Paltrow kennen we als actrice uit films als Se7en, Sliding Doors, The Talented Mr. Ripley en Shakespeare in Love. Voor die laatste film kreeg ze in 1998 een Oscar voor beste actrice. Naast haar carrière als filmster is Paltrow ook bekend als schrijfster van kookboeken en van haar eigen website Goop.com, een site waar ‘food, shopping en mindfullness’ samenkomen. Even mailen met onze eigen voedseldeskundige Emma Meelker van OneWorld Food

Marten: “Wat is je indruk van Goop?”

Emma: “Eén ding is duidelijk: GP is van het bewuste leven. Ze laat de dagelijkse dingen niet zoals wij, jachtige stadsdieren met echte banen enzo, aan haar voorbij gaan. Ik word echt super rustig van het lezen van haar site: alles is wit en robuust en simpel en ademt een sfeer van totaal gepolijst landleven.”

Marten: “Dat begint redelijk positief. Ik voel hoge punten binnen komen voor Gwyneth!”

Emma: “Nou, ze is in haar zoektocht naar de puurheid best een enge voedselnazi geworden. Op internet zwerven meerdere lijsten met de meest pretentieuze voedselquotes van Gwyn rond: "I would rather die than let my kid eat Cup-a-Soup”. En: “I’d rather smoke crack than eat cheese from a tin”. Ook zegt ze het zo heerlijk te vinden als haar kinderen buiten zijn, gewoon, lekker avocado’s aan het plukken… KINDEREN DIE AVOCADO’S PLUKKEN? Ze zegt op haar site mensen de weg te willen wijzen ‘met weinig middelen’, maar nu vraag ik je, heb jij de middelen, laat staan tijd, voor haar jaarlijkse ‘detox’?"

[[{“fid”:”34113″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Gwyneth Paltrow over Goop”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Gwyneth Paltrow over Goop”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Gwyneth Paltrow Talks Goop and Martha Stewart | Full Interview Fortune MPW”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]

 

Gwyneth vertelt over Goop bij Fortune Magazine

Marten: “Voor mij gaat een hele nieuwe wereld open op Goop. Die link naar de jaarlijkse detox bracht me bij ‘Godzilla Native Juice’. Godzilla ken ik als een reusachtig monster uit films, maar hier is het een mengsel van paardenbloem met boerenkool of zoiets en dan nog eens de meest vreemde versies van normaal fruit, zoals Aziatische peer. Zal eens bij mijn toko vragen of ze dat hebben.”

Gebakken oesters van GoopDe gebakken oesters, onderdeel van het Valentijnsrecept van Goop.

Marten: “Dat speciale Valentijnsmenu bestaat uit  ‘lustopwekkende’ oesters, geroosterde kip, gestoomde artisjok en chocoladecakejes. Zou jij dit je vriend voorzetten?”

Emma: “Geen haar op mijn hoofd. En laten we het nog even over de duurzaamheid van dit dinertje hebben: cacao wordt over het algemeen geboerd door zeer berooide en onderbetaalde bejaarden (de teelt is zo onaantrekkelijk geworden dat de boerenpopulatie vergrijst…) en ook nog wel eens geplukt door kinderen die door heel arme mensen als een soort slaven zijn uitgeleend. En zo kan ik van alle ingrediënten nog wel iets vervelends verzinnen.”

Marten: “Die arme Gwyneth, ze bedoelt het zo goed!”

Emma: “Ja, het is flauw natuurlijk, maar als GP het echt zo goed voor had met de wereld, en haar kinderen wil opvoeden op een plek waar ze voor altijd naar hartenlust in de zon avocado’s zouden plukken, dan zou ze daarover schrijven in haar pure recepten. In de voedselketen gebeurt zo veel naars! De manier waarop we de wereld voeden is een van de grootste redenen achter het verlies van soorten, ecosystemen, schone lucht, water en een normale wereldtemperatuur.”

(H)eerlijk - het kookboek van Gwyneth Paltrow

Marten: “Misschien is dat ook wel de reden dat het niet zo goed gaat met Goop. De site heeft te kampen met grote schulden, die naar verluid zijn opgelopen tot 1,6 miljoen dollar. Ach, dat is voor Gwyneth een schijntje natuurlijk. Naast Goop schrijft ze goedverkopende kookboeken, zoals het gluten- en zuivelvrij kookboek: (h)Eerlijk. Waarbij het basisprincipe volgens haar ‘heel eenvoudig’ is: eet zoveel mogelijk biologisch en onbewerkte producten, vermijd suiker en kies voor koolhydraten met een lage GI.”

Emma: “Kijk, en hier zit 'm nou de frustratie die heet mijn werk. Als redacteur Voedsel probeer ik de mensen thuis op te voeden om duurzaam te eten, maar op een feestje begint iedereen gelijk over quinoa en goji-bessen. Of suikervrij eten, of dat gluten echt slecht zijn. Duurzaam eten is gewoon met je tengels van het vlees afblijven, veel peulvruchten eten (goed voor de bodem en superlang houdbaar), een boodschappenlijstje maken voordat je naar de supermarkt gaat, zorgen dat je een prijs voor je inkopen betaalt die een boer overeind houden. Gluten, suikers, koolhydraten, dat zal dat wereldvoedselsysteem allemaal worst wezen. Mag ik nog even een favoriete Gwyneth-snobisme erin gooien?”

Marten: “Natuurlijk!”

Emma: “When I pass a flowering zucchini plant in a garden, my heart skips a beat.”

Marten: “Haha, mooi gezegd. Ze is toch een soort ‘lifestyle guru’. Dan gooi ik er nog één tip in van Gwyneth voor de perfecte Valentijnsdag, een recept met de interessante naam: Sex Bark. Zoek zelf maar even uit wat het is. En het is een mooi bruggetje naar een ander paradepaardje van haar: de Tikkun Spa, oftewel het stomen van je vagina!”

The real golden ticket here is the Mugworth V-Steam: You sit on what is essentially a mini-throne, and a combination of infrared and mugwort steam cleanses your uterus (Gwyneth Paltrow)

Emma: “Ja, die van die gestoomde vagina had ik ook al gehoord. Maar ik had er de kracht niet meer voor. Dat hield wel ergens op toen GP vorig jaar op geheel Goopse wijze ging scheiden. Ze noemde het ‘conscious uncoupling’, ook al zoiets vermoeiends.”

Marten: “Mannelijke lezers kunnen de Tikkun Spa ook uitproberen. Lees het hilarische artikel ‘I did the vagina steam and I am a man’. Gelijk ook maar even een waarschuwing: verschillende artsen adviseren om de Tikkun Spa niet te nemen, het schijnt niet bevorderlijk te zijn voor je gezondheid.”

Conclusie
Naast haar filmcarrière is Gwyneth Paltrow super veelzijdig. Ze schrijft boeken, ze zingt, ze heeft Goop en ze zet zich in voor verschillende goede doelen. Al met al is ze – zoals ze zelf zegt – “a normal mother with the same struggles as any other mother who’s trying to do everything at once”. Wat eten betreft zijn haar recepten lekker en gezond, maar vaak ook prijzig en ingewikkeld. En bovenal kan ze over eerlijk voedsel nog wel wat leren van OneWorld Food

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:  
Bijdrage aan een betere wereld:  

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500