Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De rijstboeren

india arbeider rijsverwerkende fabriek
Foto: CC

gebruiken nu zeventig procent van het beschikbare water in de zuidelijke deelstaat, maar dat water wordt schaars. Experimenten op proefstations hebben uitgewezen dat de rijstboeren veertig procent irrigatiewater kunnen besparen zonder opbrengstverlies. Ze moeten dan jongere zaailingen gebruiken, geen vijf maar twee centimeter water op het irrigatieveld laten vloeien, een wiedmachine gebruiken in plaats van handmatig wieden en groenbemesters gebruiken naast hun kunstmest.

 

Weerstand

Alle vier de bedrijfstypen die Senthilkumar in Tamil Nadu onderscheidde, hebben baat bij deze maatregelen. In sommige gevallen kan de rijstproductie zelfs omhoog met een lager waterverbruik. Maar tijdens experimenten op tweehonderd bedrijven bleek dat de rijstboeren de adviezen maar in beperkte mate overnemen. Ze tonen weerstand tegen andere teelttechnieken en de invoering van wiedmachines die de goedkope vrouwelijke arbeid moeten vervangen.

rijst op de markt van mumbai
Rijst op de markt van Mumbai, Foto: CC

Maar belangrijker nog, aldus de promovendus, ze irrigeren nu zonder kosten. Er bestaat geen stimulans tot waterbesparing.

 

Waterquota
Daarom moet de Indiase overheid het watergebruik in de rijstteelt gaan reguleren door  kostenvrije waterquota toe te kennen aan kleine arme boeren en de rijkere boeren voor watergebruik te laten betalen. Gerichte voorlichting kan er voor zorgen dat de rijkere boeren die extra kosten compenseren door een of meerdere van de voorgestelde teeltverbeteringen op hun bedrijf door te voeren.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief