Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Het nieuws uit Oost-Timor is het meest verrassend. De Timorezen verdienen gemiddeld amper 443 euro per jaar, maar toch kondigde president José Ramos-Horta aan dat zijn land Portugese overheidsobligaties zal aankopen.

Voor Oost-Timor is het een manier om de investeringen vanuit zijn Petroleumfonds te spreiden. Het fonds wordt gespekt met de opbrengst van de ontginning van olie- en aardgasvelden in de Timorzee. Volgens de Portugese zakenkrant Diario Económico de Lisboa zit er zeven miljard dollar (5,2 miljard euro) in die pot. De wet schrijft wel voor dat 90 procent van dat bedrag in Amerikaanse schatkistcertificaten moet worden belegd.

Telecom
Het nieuws is positief ontvangen in Portugal. Volgens Ramos-Horta zal Oost-Timor misschien ook in Portugese bedrijven investeren, bijvoorbeeld in de sector van de telecommunicatie of hernieuwbare energie. Het economisch veel machtiger Brazilië is dat ook van plan. De Braziliaanse telefoonmaatschappij Oi wil volgend jaar tot 10 procent verwerven van Portugal Telecom (PT). Met die investering van 880 miljoen euro zou Oi het Spaanse Telefonica vervangen als grootaandeelhouder.

Angola, ook een voormalige kolonie van Portugal, werd al in 2009 grootaandeelhouder van de Portugese oliemaatschappij Galp.

De hulp van de voormalige kolonies komt op een moment dat het Internationaal Monetair Fonds bijna dagelijks herhaalt dat Portugal bankroet dreigt te gaan. Portugal heeft een begrotingstekort van 9,3 procent, dat in 2010 nog altijd 8,4 procent zou blijven, ver boven de norm in de EU. De totale Portugese staatsschuld bedraagt 147 miljard euro, 85 procent van het bruto binnenlands product. Veel analisten verwachten dat Portugal binnenkort moet gaan aankloppen bij het Europees Stabilisatiefonds.

Foto boven: kinderen in de Angolese hoofdstad Luanda vieren in 1975 het einde van het Portugese bewind (cc) United Nations Photo

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief