Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het overkomt niet al te veel Nederlandse start-ups: dat ze hun plannen mogen voorleggen aan Bill Gates, filantroop en oprichter van Microsoft. Voor Merel Rumping van LegBank en Thomas Vaassen van Landmapp is het morgen zover.

Bill Gates stelt hen beiden een doel dat zij aankomend jaar met hun sociale onderneming proberen te halen. OneWorld blijft hen het hele jaar volgen. Hoe bereiden de ondernemers zich op de ontmoeting voor? Wat verwachten zij van de dag? En bovenal: hebben ze er zin in? 

OneWorld en World’s Best News organiseren het evenement The Power of Progress: Bill Gates fires up Dutch innovators, gepresenteerd door Sylvana Simons. Twee jonge Nederlandse start-ups praten met Bill Gates over hun initiatief, waarna hij hen een doel geeft voor de rest van het jaar. OneWorld blijft de ondernemers volgen. Morgen is ook de lancering van de World’s Best News-campagne. Deze campagne probeert de vooruitgang van de wereld de komende jaren onder de aandacht te brengen.

Enorme doorpakker

Merel Rumping - Foto: Leonard Faustle Merel Rumping / Foto: Leonard Faustle

“Ik heb er ongelofelijk veel zin in”, zegt Merel Rumping (31). “Dankzij mijn ervaring als zangeres in een Portugees fado-ensemble heb ik enigszins ervaring met op een podium staan. Maar morgen zal het extra spannend zijn.” LegBank brengt betaalbare en degelijke protheses naar mensen die een onderbeen missen in lage-inkomenslanden. Ook leidt het prothesemakers op, omdat er wereldwijd een tekort van 180.000 prothesemakers is.

Een ‘enorme doorpakker’, zo noemt Rumping de zakenman en filantroop. “Niet voor niets zijn Gates’ businessplannen wereldwijd succesvol. Daarom verwacht ik veel te leren van zijn adviezen. Maar ik hoop ook dat de bijeenkomst hem zelf inspireert want we hebben uiteindelijk hetzelfde doel: de wereld een beetje mooier maken”, vertelt Rumping.

Spontane invallen

Thomas Vaassen / Foto: Tony Luijen Thomas Vaassen / Foto: Tony Luijen

Landmapp is een mobiel platform dat landgebruik van kleine boeren in ontwikkelingslanden documenteert. Zo kunnen ze hun landrechten beschermen en (digitaal) gebruiken maken van financiële en agrarische diensten. Oprichter Thomas Vaassen (33) zegt veel waardering te hebben voor Gates “omdat hij zijn nek uitsteekt om andere superrijken ervan te overtuigen hun geld op de juiste manier uit te geven.”

Hij heeft zich voorbereid door Bill Gates’ blogs te lezen. Zijn presentatie heeft hij met collega’s gebouwd en geoefend. “Maar niet teveel. Want ik hou niet van voorgekauwde presentaties. Er moet namelijk ook ruimte zijn voor spontane invallen”, zegt Vaassen.

Kracht van de vooruitgang

World's Best News

Morgen is ook de lancering van de World’s Best News-campagne. Deze campagne probeert de vooruitgang van de wereld de komende jaren onder de aandacht te brengen. Daarom geeft de Zweedse data-expert Hans Rosling een lezing over de vooruitgang in de wereld. Ralf Bodelier, campagneleider World’s Best News: “Veel mensen realiseren zich niet hoeveel vooruitgang er wordt geboekt in de gezondheidszorg, het onderwijs en de armoedevermindering in arme landen. Daarom is het nodig om de vooruitgang in de wereld onder de aandacht te brengen.”

“Als ze dat wel zouden beseffen, dan zouden zij waarschijnlijk veel gemotiveerder zijn om zich in te zetten voor een betere wereld. Dat is de 'kracht van de vooruitgang': wanneer je ziet dat iets lukt, dan geeft je dat enorme energie om nog een tandje bij te zetten”, vertelt Bodelier.

Inspiratie

De redactie van OneWorld kijkt uit naar het evenement. We hopen dat het advies van Bill Gates de jonge ondernemers helpt hun doel te bereiken. Maar we hopen ook dat zij Bill Gates inspireren, want het is duidelijk dat er heel wat goede en ambitieuze ideeën van sociale ondernemers van onze bodem komen.

670

Over de auteur

Alexander Bongers is cultureel antropoloog. Hij deed onder andere onderzoek naar de veranderende informele economie in een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief