Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bedrijven die duurzaam ondernemen kunnen bijdragen aan duurzame groei en dat is een belangrijke voorwaarde voor de versterking van de volksgezondheid in ontwikkelingslanden. Andersom draagt een goede gezondheidszorg bij aan politieke stabiliteit – de basis voor economische groei – en het scheppen van banen. Economische ontwikkeling en gezondheidszorg zijn zo nauw met elkaar verweven.

Heinekens brouwerij in Sierra Leone
Terwijl ik dit schrijf, ben ik in Sierra Leone onderweg naar de stad Makeni om een biobrandstofbedrijf te bezoeken. Ik ga daar kijken hoe het bedrijf gezondheidszorg aan hun werknemers aanbiedt, zowel aan de lokale als aan expat-werknemers. En hoe ze erin zijn geslaagd om tijdens de ebola-crisis door te blijven werken.

Heineken heeft een kleine brouwerij in Sierra Leone, dat Star- en Guinness-bier produceert. Tijdens de ebola-crisis is het Heineken gelukt om de productie voort te zetten en producten op de markt te brengen. Wel nam de productiviteit af en was er minder vraag vanuit de markt.

Aanpak ebola overal zichtbaar
Op reis door Sierra Leone doet veel je aan de ebola-crisis denken. Zo is er bijvoorbeeld een indrukwekkende gezondheidspost opgezet door de International Medical Corps om ebola te behandelen. Om de paar kilometer wordt bij een wegblokkade je temperatuur gecontroleerd. Soms gebeurt dat door infrarood-thermometers die in het begin van de epidemie door Heineken zijn geschonken.

De omvang van alle interventies samen en de moed van de gezondheidswerkers om ebola aan te pakken zijn indrukwekkend. Gelukkig gaat het de goede kant op in Sierra Leone; per dag komen er slechts een paar nieuwe gevallen van ebola bij en de meeste van deze gevallen zijn verbonden aan al bekende contacten.

We maken gebruik van zoveel mogelijk lokale grondstoffen die boeren aan ons leveren. 

Gebruikmaken van bestaande toeleveringskanalen
Toen ebola in Sierra Leone uitbrak waren we met Heineken in staat om snel te handelen en ondersteuning te bieden door gebruik te maken van de bestaande toeleveringskanalen van grondstoffen. Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie ‘Brewing a Better World’, maken we gebruik van zoveel mogelijk lokale grondstoffen die boeren aan ons leveren. Dit verbindt ons sterk met de gemeenschappen in Sierra Leone waar we actief zijn. Toen ebola in Sierra Leone toesloeg, wisten we onze medewerkers en de lokale gemeenschap snel te bereiken via onderwijs en preventieve materialen. Tot op heden heeft geen enkele werknemer van Heineken of de directe familie ebola opgelopen.

Heineken heeft al eerder de lokale gezondheidszorg ondersteund. Het bedrijf was één van de eersten die in Afrika met de behandeling van antiretrovirale geneesmiddelen (ARV-behandeling voor hiv/Aids) voor medewerkers en familieleden startte. Dit programma heeft ertoe bijgedragen dat er op een andere manier over ARV-behandeling werd nagedacht. 

Wij geloven dat we als bedrijf een zorgplicht hebben voor onze medewerkers

Zorgplicht voor medewerkers
Nu Sierra Leone langzaam weer overeind krabbelt, blijft de kwaliteit van gezondheidszorg belangrijk. Wij geloven dat we als bedrijf een zorgplicht hebben voor onze medewerkers om hun gezondheid te garanderen en productiviteit te behouden.

Ook moeten we voor veilige omstandigheden zorgen zodat we expats en buitenlandse aannemers, die voor het bedrijf essentiële technische expertise bieden, blijven aantrekken. Andere bedrijven hebben met dezelfde uitdagingen te maken. Sommigen hebben hun eigen interne gezondheidsstructuren opgebouwd en vastgelegd dat al hun buitenlandse medewerkers worden geëvacueerd zodra zij belangrijke medische zorg nodig hebben. Maar iemand met een acuut ernstig gezondheidsprobleem moet toch eerst worden gestabiliseerd voordat deze persoon op een veilige manier kan worden geëvacueerd. Op die manier heb je toch altijd met de lokale gezondheidzorg te maken.

Gebrek aan gezondheidszorg is nu het risico
Op dit moment is het risico in Sierra Leone niet zozeer ebola, maar een gebrek aan algehele gezondheidszorg. Ook is de groeiende kloof tussen het niveau van de zorg van de ontwikkelingslanden – en met name Sierra Leone – en toenemende technische gezondheidszorg in de ontwikkelde wereld een zorgpunt.

Duurzaam opererende bedrijven zijn cruciaal in de stabiele ontwikkeling van een land

Er zijn kortom minstens twee goede redenen waarom Heineken behoefte heeft om de toegang tot goede gezondheidszorg te garanderen: voor de gezondheid en productiviteit van de eigen werknemers en de noodzaak om getalenteerde en ervaren managers of buitenlandse aannemers aan te trekken. Zij willen zich niet aan grote gezondheidsrisico’s blootstellen. Dit betekent dat bedrijven zoals Heineken bij de discussies over de kwaliteit van zorg en de toegang tot zorg betrokken moeten worden. En in sommige gevallen kan die betrokkenheid ook de gezondheidszorg verbeteren.

Duurzaam opererende bedrijven zijn cruciaal in de stabiele ontwikkeling van een land en dat leidt weer tot een betere gezondheid. Economische ontwikkeling en gezondheidszorg zijn nauw met elkaar verweven. Voor mij heeft de situatie in Sierra Leone dat meer dan ooit duidelijk gemaakt.

Vertaling uit het Engels door Edith van Ewijk

[[{“fid”:”36913″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Over de auteur

Herbert Schilthuis is Director Global Health and Safety bij Heineken.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief