Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

 

AppleMark
Wereldwijd internetgebruik

Een van de belangrijkste obstakels voor het dichten van de digitale kloof is het gebrek aan breedbandinternetverbindingen in veel ontwikkelingslanden, aldus de UNCTAD in het ‘Information Economy Report 2007-2008’. Zeven landen uit de top-10 van breedbandinternet gebruikers zijn westerse landen. Zuid-Korea en China hebben die top-10 wel gehaald, maar die landen vallen volgens de UNCTAD bijna geen ontwikkelingslanden meer te noemen, zeker niet op het gebied van ICT.

In 2002 was het internetgebruik in rijke landen nog tien maal zo hoog als in arme landen. In 2006 was dat nog zes keer zo hoog. Dat is nog steeds teveel vindt de UNCTAD. “Vanwege de snelle veranderingen op het gebied van ICT is het essentieel voor ontwikkelingslanden om niet te ver achterop te raken bij het Westen,” valt in het rapport te lezen.

Efficiënter werken
ICT is een belangrijke voorwaarde voor economische groei geworden, schrijft de UNCTAD in het rapport. Voor bredere toepassing van ICT in het bedrijfsleven is breedbandinternet essentieel, aldus de VN-organisatie. Hierdoor is snellere communicatie mogelijk en kan de bedrijfsvoering veel efficiënter worden ingericht wat de productiviteit ten goede komt.

 

Nog maar weinig bedrijven in ontwikkelingslanden hebben een intranet of een extranet, doorgaans de eerste stap naar een verdere automatisering van het productieproces. Uit onderzoek naar het gebruik van ICT door Thaise bedrijven blijkt dat de arbeidsproductiviteit enorm toeneemt als werknemers een computer en toegang tot internet hebben. 

UNDEFINEDM-commerce

De mobiele telefoon doet het wel goed in ontwikkelingslanden. Het aantal gsm-abonnementen is daar de afgelopen drie jaar verdriedubbeld en bedraagt momenteel 58 procent van het wereldwijde totaal. Vooral in Afrika en Azië is het mobieltje populair. Dit is volgens de UNCTAD een goede impuls voor de zogenoemde m-commerce: het kopen en verkopen van producten en bankieren via de mobiele telefoon. M-commerce kan ook een positieve impuls zijn voor lokale economieën.

 

Kloof dichten

Om de digitale revolutie ook in ontwikkelingslanden te verspreiden vraagt de UNCTAD aan de internationale gemeenschap om concrete maatregelen te nemen om de digitale kloof stukje bij beetje te dichten. Dat kan bijvoorbeeld door zich flexibel op te stellen wat betreft de rechten op intellectueel eigendom en door publiek-private samenwerkingsverbanden aan te gaan voor onderzoek en ontwikkeling.

 

Ook de verbetering van de infrastructuur in ontwikkelingslanden is van groot belang, aldus de organisatie. Ook op het gebied van cyberwetgeving en onderwijs zou nog de nodige winst te behalen zijn.

 

UNCTAD

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief