Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De satirische videoblog What’s up Africa, gemaakt door Ikenna Azuike (34), is opgepikt door de BBC en CNN. De vlogs, waarin Azuike westerse berichtgeving over Afrika op de hak neemt, worden een wekelijks onderdeel van het televisieprogramma Focus on Africa van BBC World News.

Azuike begon in 2011 met de filmpjes onder de naam What’s up Africa voor de RNW, de voormalige wereldomroep. Tweemaal per week post hij een vlog: Engelstalige, satirische filmpjes waarin hij op kritische en tevens humoristische wijze de westerse berichtgeving over Afrika op de hak neemt. “Ik stoor me aan de eenzijdige manier waarop westerse media berichten over Afrika,” zegt hij. “Er wordt óf een heel positief beeld neergezet, óf heel cliché. Ik wil graag dat dat beeld evenwichtiger wordt.”

The Guardian
Een van Azuike’s laatste video blogs gaat bijvoorbeeld over een tweet van The Guardian. “In die tweet stond ‘Daniël Howden, eerste westerse journalist in Zuid-Soedan, doet verslag van…’. Die nadruk op westerse journalist: alsof zij beter of betrouwbaarder zijn dan Afrikaanse!” zegt hij. Op satirische wijze vlogt Azuike over die tweet, alsof het Engelse nieuwsmedium inderdaad superieur is aan Afrikaanse journalisten.

Azuike werd geboren in Nigeria, maar verhuisde op zijn achtste naar Engeland. Inmiddels woont hij in Amsterdam. Daar runt hij met zijn vriendin Strawberry Earth, een blog met tips voor een duurzaam leven en vlogt hij voor de RNW.

Jon Stewart
Voor de vlogs liet hij zich inspireren door Jon Stewart: de satirische presentator van de Amerikaanse nieuwsshow The Daily Show. “Ik zocht een manier om jonge Afrikanen graag geïnteresseerd te krijgen in Afrikaanse issues,” zegt hij. “Stewarts satirische manier van presenteren vind ik heel goed: hij stelt serieus nieuws op een grappige manier aan de kaak.”

Focus on Africa
Anno 2014 gaat het goed met What’s up Africa: niet alleen worden zijn filmpjes goed bekeken en heeft de Facebookpagina ruim 94.000 likes, ook heeft Azuike pas gehoord dat hij wekelijks een vlog mag maken voor het BBC televisieprogramma Focus on Africa. Ook CNN pikte hem op. Naar aanleiding van zijn deelname aan TedXEuston, een variant van TedX over Afrika, maakte het Amerikaanse nieuwsmedium een uitgebreide reportage over Azuike.

In Nederland is de vlogger echter nog niet zo bekend. “Mijn volgers komen vooral uit Afrikaanse landen: de meesten komen uit Nigeria en Kenia, daarna volgt de diaspora in de Verenigde Staten en Engeland, een enkeling uit Nederland.”

Leren van China
Azuike vindt dat Nederland Afrika niet zo serieus neemt als ze zegt. “En dan vooral de overheid,” zegt hij. “Ik was eens op een Afrikadag waar een discussie was over wat er allemaal wel niet moest gebeuren in Afrika. Uiteindelijk gebeurt er weinig. Wat dat betreft kunnen we leren van China, hun laatste twee presidenten zijn in de afgelopen jaren wel twintig keer in Afrika geweest. Vergelijk dat eens met Rutte: in twee regeertermijnen bezocht hij Afrika nul keer. Dat zegt genoeg.”

Filmpjes

Bekijk hier Azuike’s laatste vlog over The Guardian, en hier een filmpje over de ophef om Zwarte Piet.

[[{“fid”:”23414″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”JESUS WAS NIGERIAN”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Wanneer zijn filmpjes op de BBC te zien zijn, is nog niet bekend. “Er is nu alleen nog toegezegd dat ik het mag maken.” Wel kun je Azuike vast volgen op Youtube, Facebook en Twitter.

Over de auteur

Annemarie Geersing (25) is een Nederlandse freelance journalist. Op dit moment loopt ze stage bij OneWorld. Ze is geïnteresseerd in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief