Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Kerkklokken die de noodklok voor het klimaat luiden, kerstkoortjes die LED-kerstverlichting promoten, een parade van elektrische auto’s, een kerstboom die aangedreven wordt op fietspower en een tentoonstelling over groene toepassingen voor wereldsteden: wie op dit moment door het centrum van de Deense hoofdstad loopt, stuit op het ene na het andere groene initiatief. Niet zo vreemd, want de stad is in de greep van de klimaattop, maar is Kopenhagen in het dagelijks leven ook zo groen? We vroegen het de Kopenhagenaren zelf.

 

 

 1logo_KLIMAATtop_OW_1_

De Economist Intelligence Unit is het met de meerderheid van de Denen uit ons

filmpje eens. Uit hun vergelijking van dertig Europese steden rolde ‘Hopenhagen’ als beste uit de bus. De steden werden beoordeeld op acht categorieën: CO2-emissies, energie, gebouwen, transport, water, luchtkwaliteit, afval en ruimtelijke ordening, en milieubeleid. Op geen van deze terreinen scoorde Kopenhagen het best, maar omdat de stad op alle punten goed haar best doet, eindigde de thuisbasis van de kleine zeemeermin als hoogste.

 

 

cocacola
Coca-Cola is overal in de stad
aanwezig als sponsor. Niet
iedereen is hier blij mee.

Bangladesh profiteert van CO2-neutrale top

De Deense overheid heeft toegezegd dat de klimaatconferentie die tot en met 18 december in Kopenhagen wordt gehouden, CO2-neutraal is. Om de uitstoot van al die duizenden delegatieleden, ngo-medewerkers en journalisten die met het vliegtuig naar de top komen te compenseren, stopt de Deense regering 1 miljoen dollar in een project dat bakstenenovens in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh vervangt door energiezuinige. Dit project moet de luchtvervuiling in Dhaka terugdringen. De Denen zeggen dat ze hiermee jaarlijks 50.000 ton CO2 per jaar verminderen, genoeg om de uitstoot van de top te compenseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief