Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op 1 juli 1863 werd na verzet van de slaven en onder druk van Nederlandse abolitionisten de Nederlandse slavernij afgeschaft. De ‘ketenen’ konden na ruim 300 jaar slavenarbeid eindelijk los. Vanaf 2002 vindt jaarlijks op 1 juli de Nationale Herdenking in het Oosterpark plaats bij het Nationaal Monument Nederlands Slavernij verleden. Dit jaar was de premier er voor het eerst bij.

herdenkenAfgelopen mei ontstond ophef toen bleek dat Balkenende niet van plan was om tijdens zijn bezoek aan Suriname officiële excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Ook tijdens de herdenking afgelopen dinsdag kon de premier ‘sorry’ niet over zijn lippen krijgen; in het filmpje legt hij uit waarom niet en zie je beelden van de herdenking. Naast Balkenende waren ook de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, en vertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen, Suriname, Aruba en Ghana bij de plechtigheid aanwezig.

 

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief