Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ook Aegon, APG (Loyalis), Generali en NN Group (Nationale Nederlanden) investeren in wapenproducenten. De Eerlijke Verzekeringswijzer nam tien verzekeraars met Nederlandse vestigingen onder de loep met het oog op Saoedi-Arabië. Uit een onderzoek in 2015 bleek dat verzekeraars investeren in bedrijven die wapens leveren aan landen die het bijvoorbeeld niet zo nauw nemen met mensenrechten. De vijf wapenproducenten die zijn meegenomen in het onderzoek, leveren onder andere gevechtshelikopters en –vliegtuigen, bommen en raketten en wapensystemen die Saoedi-Arabië inzet in Jemen. Achmea, ASR, Vivat Verzekeringen en Delta Lloyd investeren niet in deze bedrijven.

Uitslag van de Eerlijke Verzekeringswijzer 
1. Legal & General – 1,5 miljard euro
2. Allianz – 1,2 miljard euro
3. APG – 460 miljoen
4. Aegon – 406 miljoen
5. NN Group – 22 miljoen
6. Generali – 2 miljoen

Ons geld naar wapens?

De investeringen, in de vorm van aandelen of obligaties, van verzekeraars in wapenproducenten gaan direct en indirect. De obligaties en aandelen kunnen door bijvoorbeeld vermogensbeheerders worden opgeknipt en doorverkocht in andere combinaties, of verzekeraars kunnen een directe investering doen in één van de vijf wapenbedrijven die zijn meegenomen in het onderzoek. Volgens woordvoerder Cor Oudes van de Eerlijke Verzekeringswijzer, is het voor de verzekeraar altijd te achterhalen waar het geld naartoe gaat, ongeacht of die investeringen nu actief of passief zijn.

De wapenproducenten die Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht:

– BAE Systems
– Boeing
– Lockheed Martin
– General Dynamics
– Raytheon

Het is niet te achterhalen of er direct Nederlands geld in Saoedische wapens wordt gestoken, of dat er door Nederlands geld kapitaal vrijkomt om dat te doen. “Dat onderdeel hoort bij de interne huishouding van verzekeraars en is dus niet meegenomen in het onderzoek. Maar uiteindelijk is dat minder interessant omdat consumenten mogen verwachten dat verzekeraars helder beleid voeren.”

 

Wapenproducenten zijn meer dan dat alleen

De bevindingen van de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn voorgelegd aan de verzekeraars en hun commentaar is meegenomen in het onderzoek. Volgens Aegon, die op de derde plek eindigde, hebben de onderzochte bedrijven meerdere activiteiten. Een van de bedrijven die in als wapenproducent aangemerkt wordt in het onderzoek is Boeing, terwijl dat ook een organisatie is ‘waarmee wij ieder jaar naar de zon vliegen’, aldus de woordvoerder van Aegon.

Het moederbedrijf van Aegon is Nederlands en heeft een uitsluitingsbeleid voor één van de genoemde wapenproducenten. Daarnaast heeft Aegon een dochteronderneming in Amerika. Het uitsluitingsbeleid geldt ook voor die dochteronderneming, maar niet voor fondsen die voor externen worden beheerd. De investering in één van de bedrijven op de lijst van wapenproducenten komt uit zo’n fonds. Dat beleid reikt buiten de invloedssfeer van Aegon Nederland.

Alleen openbare informatie

Allianz laat weten dat wanneer ze namens externe klanten belegt zich ook aan de wettelijke vereisten houdt. Allianz heeft twee vermogensbeheerders die de externe beleggingen op zich nemen en een eigen ESG-beleid (Environmental, Social and Governance criteria) hebben. Het zakendoen met bedrijven die in wapens handelen valt ook onder dat beleid. Dat beleid is ook openbaar en Allianz laat weten dat beleid serieus te nemen. In 2016 is een aanpak gepubliceerd iedere keer wordt bijgewerkt. De informatie die door de Eerlijke Verzekeringswijzer is meegenomen, is openbaar en geeft geen informatie over afzonderlijke beleggingen of transacties.

Nederlands dochterbedrijf investeert niet in wapens

Legal and General laat aan Oneworld weten dat de conclusie van de Eerlijke Verzekeringswijzer is gebaseerd op de beleggingen die vanuit de groep in Londen zijn gedaan. Legal and General Nederland investeert niet in wapens en daarmee ook niet in één van de genoemde wapenproducten, daar is een uitsluitingsbeleid voor. “Het onderscheid tussen de groep en de Nederlandse tak is niet gehandhaaft door de Eerlijke Verzekeringswijzer,” laat woordvoerder Dick de Kruijk weten. “Maar dat verschil is belangrijk, juist omdat we worden doorverkocht en daarna helemaal losstaan van het Engelse Moederbedrijf.”

Maar waarom zou het Engelse moederbedrijf wel investeren in bedrijven die ook wapens produceren? De Kruijk heeft daar wel een antwoord op. “Grote bedrijven hebben veel vermogen en daarom veel macht. Zij willen die machtspositie gebruiken om invloed uit te oefenen op die bedrijven. Legal and General Nederland heeft dat vermogen niet en dus ook niet diezelfde machtspositie.”

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Het financieel onderzoek is uitgevoerd door Profundo.
Op eerlijkegeldwijzer.nl kunnen consumenten tien verzekeraars vergelijken op de scores voor hun beleid op 21 maatschappelijke onderwerpen, waaronder wapens.

RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief