Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nadat de laptop van informaticastudent Edwin Inganji werd gestolen, besloot hij dat het anders moest. Samen met klasgenoten bouwde hij de app Usulama (Swahili voor veiligheid) met een noodknop. Die geeft je locatie weer en waarschuwt onder andere de hulpdiensten.

Door drie keer met je telefoon te schudden, de volumeknop omlaag ingedrukt te houden of door op het noodicoontje te drukken, zendt de telefoon een noodsignaal uit. Niet alleen de hulpdiensten, maar ook alle appgebruikers binnen een straal van 200 meter en je eigen drie contactpersonen krijgen een melding van de situatie. Om een beter beeld te vormen voor hulpverleners waar de meeste criminaliteit is, slaat Usulama ook alle locaties op.

Een noodnummer en neptelefoontjes

De app is niet overbodig in een land waar hulpdiensten inefficiënt werken. In 1998 schafte de Keniaanse overheid het noodnummer af door een gebrek aan personeel en middelen. Dit nummer maakte een comeback in 2013, maar wordt sindsdien geteisterd door neptelefoontjes, zoals het vragen naar recepten of het doen van hotelboekingen. Slachtoffers zijn daardoor op zichzelf aangewezen of afhankelijk van omstanders. De kans dat je dan veilig aankomt op een politiebureau of in een ziekenhuis, wordt dan erg klein.

En juist in Nairobi zijn de hulpdiensten belangrijk. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat in drie maanden tijd 17 procent van de inwoners slachtoffer is geworden van criminaliteit, tegenover het landelijk gemiddelde van 9 procent. Door de app hebben slachtoffers in ieder geval een extra kans om hulpdiensten in te schakelen.

Dit is een samenvatting van een artikel van The Guardian. Op de Global Development pagina van de krant wordt twaalf dagen lang aandacht besteed aan innovatie. Klik hier om de andere artikelen te bekijken. 

RoosDerrix

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief