Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Goed om dan nog even naar de cijfers te kijken. De situatie van 1000 aanvragen per week is nog niet lang aan de gang. Sinds de laatste twee weken, leert navraag bij het ministerie van Justitie. In januari was de situatie nog normaal. Langzaam is het aantal asielzoekers opgelopen naar 500 aanvragen per week begin april, tot 800 aanvragen eind april.

Vergeleken met andere landen in Europa kun je niet zeggen dat Nederland veel asielaanvragen krijgt. In de afgelopen zes jaar deden gemiddeld 12,8 duizend asielzoekers een eerste aanvraag in Nederland.   Zwitserland, een land met een even grote oppervlakte als Nederland,  had gemiddeld 17,7 duizend aanvragen in de afgelopen 6 jaar en België 17,6 . Het economisch minder welvarende Italië heeft jaarlijks gemiddeld 22,7 duizend asielaanvragen te verwerken. Duitsland 51,8 duizend.

Het zuiden van Europa heeft te maken met een grote stroom bootvluchtelingen, met name uit Syrië en Eritrea. Italië heeft aangekondigd asielzoekers zonder registratie toe te laten in Europa, omdat het de toestroom niet meer aankan. Alleen al in 2014 kwamen er bijna 35.000 bootvluchtelingen aan in Italië. Dat is ruim meer dan het land normaal gezien jaarlijks ontvangt.

In andere Europese media, zoals Duitse, Britse en Belgische is er overigens niets te lezen over zorgen over een toename in asielzoekers.

 

Over de auteur

Ellen de Lange schrijft over klimaat en duurzaamheid en was projectleider data bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief