Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Na vijf jaar succesvolle B2B Consultancy voor Control Risks besloot Robert Van Roijen het roer drastisch om te gooien. Hij werd ongelukkig van zijn baan. Door zelfreflectie en ontelbaar veel gesprekken met mensen uit zijn omgeving, kreeg hij weer inzicht in de wensen en behoeften die hij had. Hij wilde zich inzetten voor een betere wereld, maar dan wel vanuit het bedrijfsleven. Na ruim een half jaar als vrijwilliger voor PIF World (crowdsourcing platform for a better world) te hebben gewerkt, wist hij zijn eigen functie te creëren. OneWorld praat met Robert over zijn carrièreswitch.

Veel mensen willen- net als jij- hun hart volgen, maar zijn bang voor de financiële onzekerheid die erbij komt kijken. Hoe ging jij daarmee om?
Daar had ik ook last van. Ik had een koophuis in de Pijp en was net vader geworden. Maar het was of een chagrijnige man die geld in het laatje brengt óf een energieker persoon die financieel gezien minder opbrengt. Het is de afweging die je maakt. Mijn vrouw (fiscalist) en ik hebben in kaart gebracht wat ons te wachten stond en duidelijke afspraken hierover gemaakt. Ik kreeg veel steun uit mijn omgeving, anders had ik die stap niet kunnen maken.

[[{“fid”:”21774″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”width: 225px; height: 186px;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Workshop CV building

Robert geeft op 10 en 11 oktober de workshop CV building.
Meer info…

Hoe kwam je bij PIF World terecht?
Daar ging wel veel aan vooraf. Toen ik in Engeland zat voor een consultancy klus kwam ik voor het eerst ‘sociale ondernemingen’ tegen. Dit zijn bedrijven die goed doen, maar toch geld verdienen. Ik ging weer terug naar Nederland om de geboorte van mijn kind mee te maken. In die periode heb ik met heel veel mensen gesproken over mijn zoektocht naar een baan die beter bij mij past. Ook mensen die verder van mij af stonden. Denk aan vrienden van mijn vrienden, maar ook vrienden van mijn broers en ouders. Hierdoor maakte ik kennis met verschillende industrieën. In ieder gesprek vroeg ik: “Kennen jullie meer mensen met wie ik een interessant gesprek over loopbaan carrière kan voeren?” Als je er open in staat en eerlijk vertelt dat je nog aan het oriënteren bent, dan zijn mensen best bereid om je te helpen. Je moet er wel duidelijk bij vermelden dat je geen baan verwacht, maar gewoon een beter beeld wil krijgen van wat zo’n bedrijf doet. Anders kan men huiverig reageren.
Al deze gesprekken hebben mij uiteindelijk niet alleen een groter netwerk opgeleverd, maar ook meer inzicht geboden in wat mogelijk was op de arbeidersmarkt.

Oprichter, Harmen van Doorn, kende ik nog van onze gezamenlijke studietijd in Groningen. Hij vertelde dat hij op financieel vlak weinig voor mij kon betekenen, maar dat ik wel gebruik kon maken van zijn netwerk. Daarnaast kon ik bij PIF World ander soort werkervaring opdoen. Ik besloot ervoor te gaan.

Van vrijwilliger naar vaste kracht, hoe doe je dat?
Met veel passie er vol voor gaan! Nooit te laat komen, je meerwaarde laten zien, de baan als een échte fulltime job beschouwen en je oren en ogen open houden. Ik had het erg naar mijn zin bij PIF World en draaide als volwaardig teamlid mee. Belangrijk om te weten, is dat ik eerst op de Marketingafdeling was begonnen, maar dit niks voor mij vond en daarom langzamerhand een meer Bussiness kant weer inging. Dit bleek een veld te zijn wat nog niet structureel benut werd. Ik besloot daarom een gesprek met Harmen aan te gaan. “Ik ziet hier nu al een tijd en ik vind mijzelf wel goed passen bij deze rol. Wat vind jij?”, vroeg ik op een dag aan Harmen.

En nu ben je gelukkig!
Ja! Ik ben positief ingesteld. Ik denk dat je als een duidelijk doel voor ogen hebt en ervoor gaat, dat je er dan wel gewoon kunt komen. Misschien niet in een keer, maar in verschillende fases.
Een wijze les die ik ooit van een transportsector lobbyist heb meegekregen is: “Je moet het zien als een golfbaan. Je kan een hole-in-one slaan, maar dat lukt maar heel weinig mensen. Je moet heel goed weten waar die hole staat (jouw einddoel) en dan ga je in een paar slagen erop af. Soms eindig je in de rough soms in de bunker en soms zit je meteen op de green. Onthoud dat je niet in één keer je hole hoeft te bereiken, als je maar weet wat je doel is en benader het stap voor stap.”

Tijdens het Fair Career congres geef je een workshop CV building. Kun je de lezers nu alvast een tip geven?
Sta open voor andere mensen. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen welke kant je op wil. Durf vragen te stellen. Kijk niet alleen op de website van bedrijven. Een gesprek aanvragen, is beter en vraag altijd: “Ken jij verder nog iemand met wie ik een soortgelijk gesprek kan voeren?”
Als je op vacatures reageert, ben je een van de 250 sollicitanten. Als je alvast een kopje kofje doet, dan sta je al in de top tien.

Over de auteur

Soufia Zahri is een Nederlandse freelance journalist en schrijft vooral over conflictgebieden, de multiculturele samenleving en kunst met …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief