Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

1. ‘De boeren laten zich opnaaien’

Bioboer Jan Overesch reed deze maand niet naar het Malieveld; hij is lekker op zijn boerderij gebleven. Hij snapt de frustratie onder zijn collega’s, maar denkt dat zij zich door grote partijen als FrieslandCampina voor het karretje laten spannen. Ze laten zich door ‘de grote jongens’ verleiden tot hun protesten, zegt hij. “En dan al die politici die bij de protesten zijn: wat een flauwekul, ze houden de boeren voor de gek.”

Overesch nam bijna vijftig jaar geleden het gemengde landbouwbedrijf van zijn broer over en boert sinds 2008 volledig biologisch-dynamisch. Hij is aangesloten bij Caring Farmers, een organisatie met een ‘duurzame en toekomstbestendige visie op voedselvoorziening’, waarbij tot nu toe ongeveer 80 biologische bedrijven zich aangesloten.

20121130VHF4833

‘De boeren laten zich opnaaien’

Boer Jan protesteert niet: 'Jammer dat boeren zich voor dit karretje laten spannen.'

2. Waarom moet ik me zorgen maken over stikstof?

Het bestaande beleid om de stikstofuitstoot te beperken, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is onvoldoende – zo oordeelde de Raad van State in mei. Sindsdien is stikstof volop in het nieuws, want de uitspraak heeft grote gevolgen: de landbouw moet drastische maatregelen gaan nemen en verschillende bouwprojecten zijn stilgelegd. Dit tot grote schrik van de betrokken bedrijven en rechtse politici. Maar wat is het gevaar als we niks doen? Waarom is (te veel) stikstof schadelijk, en waarom horen we er nu pas over? Vijf vragen en antwoorden over stikstof.

iStock-1185843534

Hoe zat het ook alweer met stikstof?

Moet de veestapel echt gehalveerd? En kunnen we nog bouwen?

3. We hebben straks misschien geen thee meer (en nog vijf andere producten)

Producten als thee, koffie en chocola zijn populair, maar ook slecht voor de planeet. En door klimaatverandering worden ze steeds moeilijker te krijgen. Hoe vervelend ook voor de consument, de echte gevolgen worden gedragen door de miljoenen boeren en gemeenschappen die voor hun inkomen van deze sectoren afhankelijk zijn. Als we blijven consumeren zoals we nu doen, raken deze zes producten misschien wel op.

beverage-blur-close-up-1833327

We hebben straks misschien geen thee meer (en nog vijf andere producten)

Van bier tot chocolade: al dit lekkers moeten we straks missen als we niet snel ingrijpen.

4. Waarom er zoveel wordt geluld (en vooral mannen daaraan meedoen)

Dertig jaar geleden schreef de Amerikaanse filosoof Harry G. Frankfurt een essay over bullshit. Wat Sheila Sitalsing betreft kan het boekje zó opnieuw in de winkels worden gelegd, want aan de Nederlandse talkshowtafels doet gelul het beter dan feiten.

Sitalsing_Sheila_2017_09

Waarom er zoveel wordt geluld (en vooral mannen daaraan meedoen)

Sheila Sitalsing ziet een hoop bullshit voorbijkomen in Nederlandse talkshows.

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief