Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

1. Waarom moet ik 'opbiechten' dat ik transgender ben?

Het nieuws dat Nikkie de Jager transgender is, werd positief ontvangen. Maar waarom zou je je transgender-achtergrond überhaupt moeten ‘opbiechten’? De maatschappij moet dit soort verwachtingen loslaten, betoogt Mare Groen.

Mare Groen zet zijn vraagtekens bij uit de kast komen. Het bevestigt heteronormativiteit: “Coming-outs benadrukken dat bepaalde mensen buiten de norm vallen. Daarmee wordt de norm alleen maar bevestigd.” Dus vindt hij dat het tijd wordt dat we transgender identificaties (ook non-binaire) eindelijk als even reële en legitieme opties gaan zien als het cis-binaire man-en-vrouw.

1b. male-and-female-signage-on-wall-1722196

Waarom moet ik ‘opbiechten’ dat ik transgender ben?

We moeten niet wachten met erkenning tot trans personen er zélf voor uitkomen.

2. 'Wat heb je aan een pensioen als de wereld straks niet meer leefbaar is?'

Afgelopen jaar beheerden alle Nederlandse pensioenfondsen samen zo’n 1340 miljard euro voor ons. Hoe weet je of jouw pensioenfonds groen en mens- en diervriendelijk investeert? De pensioenfondsen zelf benadrukken wat ze goed doen op het gebied van duurzaamheid, kritische organisaties benadrukken juist wat er fout gaat. Wie moet je geloven?

Pensioenfondsen beleggen in onder andere steenkool, gas en olie, de wapen- en tabaksindustrie en in bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid. Maar dat je vastzit aan het pensioenfonds van je werkgever, betekent niet dat je geheel machteloos bent.

bank-banknotes-bills-business-210705

‘Wat heb je aan een pensioen als de wereld straks niet meer leefbaar is?’

Hoe weet je of jouw pensioenfonds groen en humaan, maar ook diervriendelijk investeert?

3. Dat jij geen woning kan vinden is niet de schuld van migranten, maar van woonbeleid

Eerder schreef Cody Hochstenbach voor OneWorld over de periode dat zijn vader dakloos was, en dat het totale aantal dakloze mensen in tien jaar tijd is verdubbeld. Hij legde uit hoe deze toename het gevolg is van decennialang doelbewust woonbeleid.

Een klein groepje kaapte het artikel voor de eigen agenda. Op Twitter plaatste iemand met veel volgers zijn stuk met de vraag ‘Waarom helpt Nederland hun eigen mensen niet eerst?’

Statushouders krijgen vaker de schuld van het gebrek aan betaalbare huurwoningen. Terwijl niet migranten, maar de overheid blaam treft, reageerde stadsgeograaf Cody Hochstenbach in dit artikel. ‘Door te wijzen naar statushouders, kan de politiek ongestoord verdergaan met het afbreken van de Nederlandse volkshuisvesting.’

sergio-rola-Gj47dfUNHPc-unsplash2

Niet migranten, maar politici veroorzaken het woningtekort

Statushouders krijgen onterecht de schuld voor het tekort aan betaalbare huurwoningen.

4. Kopen beter dan huren? De mythe waar we allemaal ingetrapt zijn

Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. ‘Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.’

Zo buitelen wanhopige woningzoekenden over elkaar heen om felbegeerde koopwoningen te bemachtigen. ‘Het gevolg is dat wij met z’n allen krankzinnige bedragen moeten neerleggen voor bescheiden, gehorige appartementjes – denk twee ton voor 25 vierkante meter’, schrijft hij.

Als een groter deel van de bevolking toegang heeft tot een aantrekkelijke en betaalbare huurwoning, hoef je niet koste wat kost te kopen. De gekte op de koopmarkt zal afnemen, waardoor de huizenprijzen in een rustiger vaarwater komen en de stabiliteit toeneemt. De hele woningmarkt zal daar beter door gaan functioneren. Lage huren kunnen mensen vervolgens in staat stellen iedere maand geld te sparen om in de toekomst, als zij dat willen, de stap naar een koopwoning te zetten.

building-metal-house-architecture-101808

Kopen beter dan huren? De mythe waar we allemaal in getrapt zijn

Zelfs je huurbaas denkt dat je je geld weggooit, terwijl kopen lang niet altijd beter is.

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief