Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het Bella Center is vol, en niet zo’n beetje ook. De reden voor deze overbevolking is onder andere de late toezegging van een bulk wereldleiders – onze plekken worden nu ingenomen door hun gevolg, die vanzelfsprekend niet in de rij hoefden te staan. 

bella center 006
Overal in Kopenhagen lopen
fanatieke Vega-promotors.
Bij het congrescentrum is het
een beetje preken voor eigen
parochie.

Hartstikke mooi natuurlijk dat er zoveel leiders bij elkaar komen. Dat laat wederom zien dat dit niet zomaar een bijeenkomst is. Maar het gevolg is dat wij, enthousiaste journalisten, jongerenvertegenwoordigers, ngo’ers en wetenschappers geen plekje meer kunnen bemachtigen in dit bolwerk. Wordt het maatschappelijk middenveld verdreven uit de onderhandelingen? Bovendien zijn wij wel allemaal – al dan niet CO2-vriendelijk, met trein of vliegtuig – naar freezing Kopenhagen (voor de gelegenheid omgedoopt tot Hopenhagen) afgereisd. Niet zo goed voor het klimaat.. En we zien de Afrikaanse bezoekers toch wel enigszins vertwijfeld rondkijken. Hadden we deze top niet beter in, let’s say, Kenya kunnen houden, zodat men de gevolgen van klimaatverandering ook enigszins kon vóelen? Onze tenen vinden van wel.

Maar geen getreur, want het Klimaforum biedt uitkomst. Het alternatieve conferentiecentrum geeft de vloer aan iedereen die zich ongehoord voelt door de zwarte pakken in het ‘echte centrum’. Het clichébeeld van de activist -stoffen tasjes, dreads – wordt wel weer beantwoord, maar de sfeer is relaxed en gastvrij- biologische koffie en thee, zelfgebakken carrot cake en vooral veel enthousiasme 1logo_KLIMAATtop_OW_1_en strijdvaardigheid. Go Hopenhagen! 3-5-0! 3-5-0!

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief