Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Wie zijn de belangrijkste kandidaten?

Sinds december 2001 staat Hamid Karzai aan het roer van Afghanistan. Zijn populariteit is tanende. Lukt het een van de veertig andere kandidaten om de zittende president van de troon te stoten? De BBC zet de belangrijkste kanshebbers op een rijtje.

Afghanistan Karzai
Hamid Karzai

 

Vraag en antwoord

 

Gaan de verkiezingen veilig verlopen? Wie stemmen er? Zijn er internationale waarnemers? Op deze en andere vragen geeft het dossier van de NOS over de Afghaanse verkiezingen antwoord. Op deze site kun je ook het weblog van Philip Freriks vanuit Kaboel lezen.

 

Tijdslijn Afghanistan

NRC Handelsblad zet de belangrijkste gebeurtenissen uit de Afghaanse geschiedenis sinds de onafhankelijkheid op een rijtje.

Verkiezingsezels

Zonder ezels zou niet iedereen in Afghanistan kunnen stemmen. De lastdieren brengen de stempapieren en stemboxen naar onherbergzame gebieden. Persbureau AFP maakte een mooie reportage over de verkiezingsezels.afghanistan map

 

De ideale president volgens Afghaanse jongeren

De Afghaanse verkiezingen worden ook in Nederland goed gevolgd. Niet alleen door oudere Afghanen maar ook door jongere. Op wie zouden zij stemmen als ze dat mochten? Wereldjournalisten.nl vroeg het drie Afghaanse Nederlandse jongeren.

 

Slachtoffers vredesoperatie in Afghanistan

Sinds 2001 voeren internationale troepen strijd tegen de Taliban en Al-Kaida in Afghanistan. Daarbij zijn totnogtoe 1308 doden aan de kant van de coalitietroepen gevallen. CNN houdt het aantal gevallen militairen in Afghanistan bij. Tegenover de ruim 1300 slachtoffers onder de internationale militairen staat een nog groter aantal burgerslachtoffers. Alleen al in de eerste helft van 2009 kwamen ruim duizend Afghaanse burgers om bij de gevechten tussen ISAF en de Taliban becijferden de Verenigde Naties.

 

Vrouwelijk parlementslid tegen westerse bezetting Afghanistan

Afghanistan malalai joya_ucla
Malalai Joya, Foto: Lluvia Gamez

Malalai Joya is niet alleen het jongste parlementslid van Afghanistan en voorvechtster van de rechten van vrouwen in Afghanistan, ze is ook een fel tegenstander van de aanwezigheid van westerse troepen in haar land. OneWorld.nl sprak vorig jaar met haar.

 

Welke hulporganisaties zijn actief?

Wie komt op tegen landmijnen, hoge kindsterfte, en helpt de positie van vrouwen te verbeteren? Reuters Alertnet heeft alle namen en contactgegevens van hulporganisaties die actief zijn in Afghanistan op een rijtje gezet.

 

Verkiezingsactiviteiten in Nederland

Donderdagavond 20 augustus organiseren COS Zuid-Holland en Yaqin Art production een avond rondom de verkiezingen in Café Dudok in Den Haag. De avond begint om 19.30 en minister Bert Koenders van ontwikkelingssamenwerking zal een korte toespraak houden. Meer info.

 

Vluchtelingen zonder stem
Hoewel er 17 miljoen Afghaanse kiezers geregistreerd staan, kunnen de twee miljoen Afghanen die in Pakistaanse vluchtelingenkampen verblijven niet stemmen. Bekijk de reportage van Al Jazeera over de Pakistaanse vluchtelingen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief