Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zout uit de zee

In de winkel kun je zout en zeezout kopen. Verwarrend, want beide komen uit de zee. Koop je zeezout dan zat het onlangs nog in zee, koop je ‘gewoon’ zout (ook steenzout genoemd) dan komt het zout uit een zoutlaag die miljoenen jaren geleden ontstond omdat de zee waarin het zat, opdroogde. Zeezout wordt gewonnen in zeepannen: ondiepe ‘vijvers’ langs de kust. Zon en wind verdampen het zeewater zodat het zout van de bodem kan worden geschraapt. Steenzout wordt uitgehakt in mijnen of op zoutvlaktes. Of, als het zout honderden meters diep zit (zoals in Hengelo), pomp je het met heet water omhoog. De ‘pekel’ dampt in onder vacuüm en het zout blijft over. ‘Geraffineerd’ zout is extra gezuiverd en ontdaan van mineralen en sporenelementen.

Zout uit de bergen?

Himalayazout komt uit de Khewra-zoutmijn in Punjab, Noordoost-Pakistan. De mijn ligt aan de voet van het Himalayagebergte op 288 meter hoogte. De zoutlaag in de mijn is 500 miljoen jaar oud en omhooggestuwd door botsende aardplaten. Het Himalayagebergte zelf ontstond ‘pas’ 50 miljoen jaar geleden. Met de Himalaya heeft het zout dus weinig van doen.

Bekijk hieronder de video.

Bron: youtu.be

In samenwerking met EOS Magazine.

Deel van Dossier

The Making Of

Het verhaal achter producten die je dagelijks tegenkomt: The Making Of neemt je mee.

TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Over de auteur

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500