Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De overvolle, vieze en onveilige provisorisch gebouwde tentenkampen werden het symbool van de catastrofale gevolgen van de aardbeving op Haïti. Sinds het begin van dit jaar heeft de Haïtiaanse overheid in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) het project 16-6 gelanceerd, waarbij 16 buurten en 6 openbare pleinen worden leeggeruimd. Place Boyer in de wijk Petionville is een van die pleinen. Hier heb ik afgelopen zaterdag een gezellige voetbalwedstrijd bijgewoond. 

Het is zaterdagmiddag en ik loop rond in de wijk Petionville. Ik zie diverse groepen jongeren met hun mooiste kleding en een biertje in de hand. Op de achtergrond hoor ik kompa (Haïtiaanse) muziek. “Waar gaan jullie naartoe”, vraag ik aan een van hen. “Richting Place Boyer; daar is muziek, eten, voetbalwedstrijd, je weet toch”, antwoordt de 23-jarige Stevenson. “Mag ik met jullie mee?” Ik volg de opgetogen jongeren die richting Place Boyer lopen. De muziek wordt steeds luider naarmate we het plein naderen. In de hoek zie ik een groepje stoere gasten met motoren rondhangen. Meiden lopen giechelend om hen heen en vrouwen brengen ijskoude biertjes en gefrituurde snacks aan de man. Best vreemd, de laatste keer dat ik hier was, stond het nog vol met zelfgemaakte tenten, was het er smerig en waren de mensen vooral boos.

500 dollar
Onderdeel van het 16-6 project is om per tent een bedrag van 500 Amerikaanse dollars te geven, dat genoeg moet zijn om een jaar lang een woning elders in de stad te kunnen huren. De mensen krijgen drie dagen de tijd om hun oude tent te vernietigen en de plaats te verlaten. Pas als ze kunnen aantonen dat ze hun oude tent hebben verbrand, krijgen ze de voucher. Ze hoeven niet aan te tonen dat ze ook daadwerkelijk een ander huis hebben, want zo schrijft IOM in haar rapport, men wil niet als huiseigenaar optreden.

Waar naartoe?
Dit project wordt in Haïti met gemengde gevoelens ontvangen. Aan de ene kant zijn de Haïtianen blij dat ze hun eigen keuze kunnen maken waar ze willen wonen, aan de andere kant zijn de huizen schaars en weten de huisbezitters inmiddels ook dan men 500 Amerikaanse dollars ontvangt. De prijzen zijn enorm gestegen en is het daarom ontzettend moeilijk om een betaalbare woning te vinden in de hoofdstad.

Te duur
Critici vinden dit project te duur en onhaalbaar voor alle tentbewoners. William Booth van de Washington Post (19-02-2012) schrijft dat er al 30 miljoen Amerikaanse dollars is uitgegeven aan dit project en dat er nog meer dan 500 miljoen dollar nodig is om alle tentenkampen met hun 400.000 mensen te kunnen hervestigen.

Terug op Place Boyer
Als ik aan Stevenson vraag of hij hier ook heeft gebivakkeerd zo vlak na de aardbeving, kijkt hij mij geïrriteerd aan. Ook zijn vrienden laten een vermoeide zucht. Of ik niet stil kan zijn, want de voetbalwedstrijd is al begonnen.

670

Over de auteur

Talitha Stam (1984) is antropoloog en journalist en deed, onder andere, vlak na de aardbeving in Haïti in 2010 onderzoek naar …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief