Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Traditionele begrafenissen zijn sinds 1997 verboden in het dichtbevolkte China, om zo ruimte te kunnen besparen. In de grote steden is cremeren verplicht. Maar zelfs een klein stukje grond om as te begraven, kost al meer dan 40.000 euro.

Prijs opdrijven
Volgens de Chinese staatskrant Legal Weekly stijgen de prijzen voor grond om as te begraven in Peking jaarlijks met 30 procent. Dit zou komen door het gebrek aan ruimte in de hoofdstad. Experts wijzen ook naar het gebrek aan regelgeving in de begrafenisindustrie. Volgens sommige rapporten zijn het de lokale overheden die de prijzen van de asgrond opdrijven, om hier zelf een slaatje uit te slaan.

Begrafenis op zee
De overheid doet weinig aan de stijgende kosten, maar adviseert Chinezen om nieuwe manieren van begraven te proberen. Wat dachten ze bijvoorbeeld van een begrafenis op zee? De Chinese traditie schrijft echter voor dat de Chinezen hun overledenen verschillende keren per jaar bezoeken. Voor de as is dus een begraafplaats nodig. De as in zee verstrooien is dan ook geen populaire optie.

Op Weibo, China’s variant op Twitter, waren de stijgende prijzen onderwerp van gesprek. “Het is te duur om een kind te krijgen, om te leven en om te sterven”, schreef een Chinese inwoner van de provincie Guangdong op zijn Weibo.

Bron: Time World
Beeld: (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief