Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Behalve een stijging van het aantal mensen dat voor de ziekte wordt behandeld, kon de VN ook melden dat het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt sinds 2001 bijna is gehalveerd. Verder rapporteerde de VN dat ze successen boekt in het voorkomen van het overdragen van de ziekte van moeders op hun kinderen en dat het aantal mensen dat zich kan en wil laten testen toeneemt.

china aidsvoorlichting
Aidsvoorlichting in de metro van Beijing.
De verspreiding van hiv in China neemt
vooral toe door de verhuizingen van het
platteland naar de stad door de vraag naar
goedkope arbeidskrachten. Foto: CC

De strijd tegen aids verloopt echter niet overal even goed en de verspreiding van de ziekte overtreft in veel gevallen het aantal mensen dat er voor wordt behandeld. Vorig jaar nam bijvoorbeeld het aantal mensen dat aidsremmers ontvangt toe met 1 miljoen. Tegelijkertijd groeide het aantal mensen dat met hiv besmet raakte met 2.5 miljoen. Het aantal besmettingen nam vooral toe in China, Indonesië, Rusland en Oekraïne.

 

Hoop
Hoewel het nog te vroeg is om te juichen, waren verscheidene VN kopstukken toch positief naar aanleiding van dit jongste aidsrapport. VN-baas Ban Ki-moon sprak van ‘significante en positieve resultaten’. Volgens Margaret Chan, de directeur-generaal van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), laten deze resultaten zien dat ‘met toewijding en vastberadenheid obstakels overwonnen kunnen worden’.

 

“We lopen nog steeds achter met het halen van de millenniumdoelstellingen op het gebied van aids, maar toch geven deze resultaten hoop dat we onze achterstand weer goed kunnen maken,” zei Michel Kazatchkine, directeur van het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria. “Daarvoor is nog wel extra geld nodig. Alleen dit jaar al heeft het fonds nog 7 tot 8 miljard dollar nodig om de doelen voor dit jaar te halen.

tuberculoseTuberculose

Het rapport wordt gepresenteerd op een conferentie die in het teken staat van hiv en tuberculose. Tuberculose is de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen wiens immuunsysteem is verzwakt door aids. Het rapport waarschuwde dat de behandeling van aids en tuberculose nog onvoldoende op elkaar zijn afgestemd.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief