Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In twee dagen tijd konden bezoekers zich in de Jaarbeurs in Utrecht klaar laten stomen voor een fair career. Vooral véél tips van ervaringsdeskundigen hoe je die felbegeerde baan kunt binnenhalen.

Met langzame passen en schuchtere blikken lopen de eerste bezoekers het terrein van het Fair Career Congres op. Langzaam maar zeker verzamelen belangstellenden zich bij de OneWorld-stand om te vragen wat het tijdschrift te bieden heeft, hoe lid te worden van de vacature nieuwsbrief, en zelfs om te discussiëren over mondiale vraagstukken.

Suzanne Uittenbogaard, coördinator van het Fair Career Congres, merkt op dat het zeker niet allemaal starters zijn die zich hebben aangemeld voor het event: ‘‘Opmerkelijk is dat er ook veel veertigers en vijftigers zijn die nu op een punt in hun leven zitten dat ze een socialere baan willen.’’

De tips die vandaag de revue passeerden zijn net zo veelzijdig als de bezoekers. SustainableMotion, een platform die een brug probeert te slaan tussen universiteiten en bedrijven, gaven ook een workshop met nuttige tips. Hier volgt een kleine bloemlezing van de tips die zijn langsgekomen.

Wat zoeken bedrijven
Bedrijven willen graag een generalist in dienst hebben. Iemand die dus niet veel weet van een specifiek iets, maar van veel dingen iets afweet en daarom ook breed ingezet kan worden.

Het wordt gewaardeerd als je de taal van de duurzaamheid spreekt. Dat zorgt namelijk voor snelheid: het bedrijf hoeft je niet te vertellen wat ze precies bedoelen met ‘hernieuwbaar’ en ‘duurzame inzetbaarheid’.

Verkoop je vooral niet als duurzaamheidsspecialist. Het cliché van boomknuffelaars lijkt achterhaald maar heerst nog steeds in grote bedrijven. Veel beter is het om je als interdisciplinair te verkopen en te zeggen dat je ook nog ervaring met duurzaamheid hebt. Op deze manier creëer je veel meer het idee dat ze eigenlijk niet zonder je kunnen. Heb je een studie of opleiding in duurzaamheid gedaan, zie dat dus als iets extra’s en niet als het enige dat je in je mars hebt.

Baan binnenhalen
Probeer iemand te spreken binnen een afdeling die bezig is met duurzaamheid. Deze persoon ziet namelijk het nut van jou in.

Stuur geen open sollicitatie; dat komt meestal op de grote stapel terecht. Ook al heb je een duurzaam diploma, vaak leggen ze je brief alsnog terzijde; ze zien het als onnodig omdat ze niet weten wat ze aan je hebben.

Kijk vooral wat er in ‘normale’ vacatures te halen valt. Meestal staat er namelijk niet ‘duurzaamheidsspecialist gezocht’ boven een vacature, maar kun jij je wel vinden in de beschrijving die wordt gegeven. Zoek dan, die ene persoon in het bedrijf op die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Een proactieve houding is een must. Ga op onderzoek uit wie dat is en er is een kans dat deze persoon het juiste interview voor je kan regelen.

Vaak worden vacatures niet meer vervuld via een advertentie, zoeken naar een persoon die zo’n interessant verhaal heeft dat zelfs de directeur tijd vrijmaakt om een kop koffie te drinken. Het feit dat jij dit voor elkaar zal krijgen, geeft al aan dat je geschikt bent. Vaak nemen bedrijven namelijk geen mensen meer aan maar is er in bedrijven als PostNL altijd plek voor goede mensen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief