Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op internet is kortgeleden een spel verschenen waarin zoveel mogelijk tot slaaf gemaakten als tetrisblokjes in het ruim van een schip moeten worden geladen. De controversiële variatie op het bekende Tetris is volgens The Daily Mail onderdeel van het twee uur durende online spel ‘Playing History 2: Slave Trade’. 

Dit spel is volgens de makers educatief. Het Tetris-achtige gedeelte is specifiek bedoeld om de onmenselijkheid van de Trans-Atlantische slavernij te benadrukken. ‘Slave Tetris’ bracht een golf aan woedende reacties op Twitter teweeg en werd dehumaniserend, anti-zwart, ongevoelig en racistisch genoemd. Het spel is hierna van het web gehaald.

De verschillend gevormde kleurrijke blokjes van het klassieke Tetris zijn in Slave Tetris vervangen door uitgemergelde zwarte figuren die uitsluitend van elkaar te onderscheiden zijn door de kleur van hun onderbroek en manier waarop hun botten gebroken zijn. Net als in het klassieke Tetris is het de bedoeling dat ze zo worden gesorteerd dat er zoveel mogelijk in elkaar passen.

Het spel is ontworpen bij de Deense firma Serious Games Interactive, waarvan CEO Simon Egenfeldt-Nielsen is gepromoveerd op het educatieve gebruik van computerspelletjes. Hij is op social media naar aanleiding van Slave Tetris ‘clueless white Dane’ genoemd en heeft het inmiddels het spel verwijderd ‘omdat het door sommigen als extreem ongevoelig wordt ervaren’. Egenfeldt-Nielsen voegde toe dat het slechts een 15 seconden durend onderdeel is van een twee uur durend spel en dat de discussie het educatieve doel van het gehele spel ondermijnde. Ook gaf hij toe dat ‘hij had moeten weten hoe dit zou uitpakken en dat hij spijt heeft dat het mensen kwetst’.

Inmiddels heeft Egenfeldt-Nielsen ook zijn eigen Twitteraccount verwijderd.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief